Реклама / Ads
6| 5015 |08.02.2010 НОВИНИ

Защо българският премиер се обгражда с жени?

.
Йорданка Фандъкова Източник: Вяра Йовева
Ню Йорк Таймс отбелязва, че българският премиер Бойко Борисов няма вид на радетел на феминизма, но е вкарал “легион от жени” в политиката.
 
Някои наричат това “сексуална революция” в патриархална България, а други обвиняват Борисов, че се обгражда с жени, защото от тях се иска по-малка политическа отговорност. Ню Йорк Таймс дава думата и на двете страни.

Първата жена-кмет на София Йорданка Фандъкова се оплака от дискриминация по време на предизборната си кампания затова, че е “момиче” на премиера. Борисов не крие, че фаворизира жените в политиката. “Жените са по-работливи; не правят дълги обедни почивки и не ходят по барове,” аргументира се той и добавя, че неговите примери за подражание са майка му и Ангела Меркел. “Жените са по-силни духом. Като кажат “не” значи “не” и е по-трудно да ги корумпираш.” Измежду по-известните назначения на Борисов са министърът на правосъдието Попова, Фандъкова, Цецка Цачева и кандидатката за еврокомисар Кристалина Георгиева. 60% от кандидатите на ГЕРБ за изборите за ЕП през 2009 бяха жени.



Дали тази тенденция ще се запази, пита изданието. Моника Маковей, известна адвокатка в областта на човешките права и виден борец срещу корупцията бе избрана за министър на правосъдието в Румъния през 2004 г. След като приеха страната в ЕС се оказа, че тя вече не им е нужна. Сега е евродепутат и вече не може да бъде така активна.

Зам.-главният прокурор Камен Ситнилски отбелязва, че никога не е имало дело за корупция срещу жена в България и че кандидат-прокурорките винаги постигат по-добри резултати при изследвания с полиграф от мъжете. Според някои това се дължи на социализация и съответните социални полови роли, а други считат, че жените са точно толкова продажни, колкото и мъжете, а просто нямат достъп до корупционни схеми поради липса на позиции. Въпреки това проучвания на Трансперънси Интернешънъл и Световната банка показват, че действително мъжете са по-склонни да приемат подкупи. Според данни за 150 страни в Европа, Африка и Азия нивото на корупция е обратнопропорционално на броя жени в парламента. Разбира се, има и примери за обратното – покойният премиер на Пакистан Беназир Бхуто бе отстранявана два пъти от поста си поради обвинения в корупция.



Според социолози нашествието на жени в политиката е пряко свързано с комунистическото наследство на България. Татяна Кметова от Центъра за изследване и политики за жените коментира, че през 1970-те броят на трудещи се жени в България е бил най-високият в света. “Имаше жени във всички водещи сфери, производство, медицина,” казва тя. “Жените се оказаха по-адаптивни в прехода. Докато мъжете страдаха за изгубените си привилегии жените прегърнаха свободата, започнаха собствен бизнес, често изкарваха повече пари от мъжете си,” казва Румяна Бъчварова, шеф на кабинета на Борисов. Политологът Евгени Дайнов коментира, “Българските момчета са разглезени от майките си и когато пораснат не могат да се изправят на крака. При комунизма жените работеха наравно с мъжете, след което чистеха и готвеха вкъщи. Затова станаха два пъти по-силни.”

Психоложката Ани Владимирова е на друго мнение. “Жените в политиката бяха послушни апаратчици при комунизма и сега имат високи постове, защото са незаплашителни и лоялни. Борисов знае, че може да ги контролира защото той ги е назначил. Българското общество очаква по-малко от жените. Не може да има българска Хилъри или Тачър защото от българката се очаква да е слаба.”




Минко Герджиков също не е във възторг от жените в политиката, но по други причини. “Жените са по-емоционални, следват интуицията си, не гледат фактите. При криза жената лесно се превръща от политик в човек, което не е добре.”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 6263 |06.02.2010 Първанова говорила с премиера седмици преди изслушването на Желева . 11| 5203 |02.02.2010 Премиерът обещал тухличка да не падне от БАН . 27| 7735 |28.01.2010 Икономическият анализатор на Frognews.bg стана съветник на премиера . 9| 4614 |28.01.2010 Р. Петков си говорел с премиера; Костов ревнувал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads