Реклама / Ads
96| 15801 |28.03.2012 НОВИНИ

Защо не излезе новият брой на в. „Торнадо”

.
В сряда трябваше да излезе поредният брой на в. „Торнадо”. Това не стана. Не защото екипът му нямаше желание или не бе готов с материалите, не. Причината е прозаична – липса на финанси. Слуховете, че зад изданието стояли някакви мистериозни босове с капитали или че някой налива пари се оказаха неверни.
 
Също и, че властта ни помага с пари, за да я подкрепяме. Да, някои хора са ни помагали в трудни моменти, за което им благодаря, но финансиране на изданието от кръгове или благодетели не е имало. Благодаря и на рекламодателите, които пожелаха да си партнираме.

Истината е съвсем друга и тя не е някаква новина. В България не е възможно да се издава вестник без солидна финансова подкрепа. В България няма печеливши издания, а някои дори се издават на цена под себестойността. Във всички се наливат пари от някакъв друг бизнес. Вестникарски бизнес не съществува. Не съществува и реален пазар. Има две групировки, които са затворили цикъла: собствени издания – печатница – разпространение. В тях е и ножът, и сиренето. В друг един човек е по-голямата част от рекламния пазар. Да съществуваш в подобна ситуация е невъзможно. Опитахме всичко. Стартирах с начален капитал от кредит срещу семейното жилище (може всеки да провери). Събрахме перфектен екип от хора, врели и кипели във вестникарския занаят. Създадохме продукт на прилично ниво. Не залитнахме в „жълтата” територия, защото бяхме сигурни, че и сериозната журналистика може да бъде поднасяна интересно, нестандартно и дори сензационно. Стартирахме през ноември 2010 г. и до момента сме реализирали 68 броя. За 69-я не ни стигнаха парите. Имаме и дългове. Нямаше и как да се получи, тъй като реален пазар не съществува, което означава, че и конкуренцията е мутирала. Все пак опитахме. Примерът ще е поучителен за други ентусиасти, ако все още се намират такива.

 

Благодарим на всички наши читатели. Част от тях ни се обаждаха, пишеха ни, предлагаха теми. Някои споделяха болките и малкото радости, които все пак съпътстват всекидневието им. На тях ще кажем, че остава сайтът Фрог нюз, където пак ще сме заедно и ще продължим опитите да правим коректна журналистика в некоректна среда. Такова време ни се падна. Едни отглеждат вълчици, други вият като вълци, трети са в ролята на плячка. Трудно е, но това ни мотивира още повече да се съпротивляваме.   

 

Огнян Стефанов,

издател и журналист

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 8838 |28.03.2012 В БОРКОР имало бонуси и защото сами си местели бюрата . 16| 6583 |28.03.2012 Новият шеф на НЗОК: Лекарствата няма да станат без пари . 30| 5526 |26.03.2012 К. Киров и Гунински: Защо Шкафа е бил на свобода? . 9| 5411 |23.03.2012 Ковачки не знаел защо е в съда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads