Реклама / Ads
13| 9105 |22.03.2020 НОВИНИ

Защо МВР и прокуратурата не разкриват биячите на Слави Ангелов?

.
Слави Ангелов
Вече цяла седмица журналистът Слави Ангелов лежи пребит в ИСУЛ. Лекарите правят всичко, което е необходимо и той вече се възстановява. Светлина в мрака на случилото се. Това е добрата новина.
 

Лошите са повече.

 

МВР и разследващите все още не са стигнали до извършителите и оттам до поръчителя/ите. Главният редактор на „24 часа“ Борислав Зюмбюлев и шефката на Пресгрупа „168 часа“ Венелина Гочева ясно посочиха, че най-вероятно става дума за реакция на ултраси по повод материали на Ангелов и в-к „168 часа“, на който е главен редактор, за футболния „Левски“. Зюмбюлев и Гочева със сигурност имат информация, за да кажат това. МВР също. Но развитие няма.

 

Възникват няколко въпроса:

1.    Възможно ли е МВР цяла седмица да не открие в коя агитка има ултраси, склонни на силови действия?

2.    Няма ли МВР профила на най-агресивните групички?

3.    Възможно ли е МВР да няма внедрени хора или информатори сред ултрасите?

4.    В района, където е пребит Ангелов има много камери. Какво показват?

 

Експерти от средите на МВР смятат, че е съвсем реално до момета да има разкрития. Знаят се лидерите на агитките, а те познават хората си. Те са наясно кой би могъл да извърши подобно нещо. Побоят е поръчан от някой засегнат, който има влияние в тези кръгове.

 

Съществува и втора версия – публикации за унищожени дюни на Черноморието да са повод за побоя. Проведено е журналистическо разследване и със сигурност засегнатата страна е недоволна. Това не означава, че оттам идва поръчката, но не е трудно да се провери.  

 

Вече цяла седмица МВР и прокуратурата мълчат за разследването. Главният прокурор Иван Гешев лично присъства, ръководи и брифингира залавянето на 100 къса цигари, 4-5 литра ракия и пр. В случая с пребития Слави Ангелов се задоволи с констатацията, че това е „посегателство срещу държавността“. Е, и?

 

Не е наша работа да даваме съвети. Но наша работа е да питаме. Защото освен за Слави Ангелов, отвратителния побой засяга всеки българин. Може да не го осъзнава, но заплахата е реална. Насилието има своя територия в българската душевност и бит. Както и чувството за безнаказаност. Точно заради това е толкова важно съответните институции да си свършат работата бързо и ефективно. Особено във време на извънредно положение. Обществената чувствителност е голяма, независимо от доминацията на коронавируса.

 

Журналистическата гилдия – доколкото има такава, - реагира отначало емоционално и спонтанно, след което замлъкна. Никой не пита вътрешния министър, главния секретар на МВР и главния прокурор докъде е стигнало разследването. Премиерът също трябва да бъде питан, най-малко защото познава Слави Ангелов от много години.

 

Пресгрупата е от кръга медии, които са в топли отношения с властта. Критична дума за премиера, главния прокурор, ГЕРБ, ДПС и др. явни и неявни важни фактори в държавата там няма да откриете. Някой поръчва да бъде пребит известен журналист от тази пресгрупа, а разследването още от първия ден не намира място сред водещите новини. Защо? Това е много важен въпрос.

 

Има различни хипотези, но две изглеждат най-вероятни.

 

Първата: МВР и прокуратурата са погълнати от проблемите с коронавируса и няма кой да се заеме с това престъпление.

 

Втората: МВР и прокуратурата не работят по разкриване на това брутално престъпление по някакви други причини. Какви?

 

Рано е за генерални изводи. Колеги на Ангелов написаха силни думи в негова защита и заклеймиха биячите и техните работодатели. Същите хора обаче много бързо изгубиха интерес и не чуваме да задават въпроси и да оказват натиск върху разследващите.

 

Това е поредното посегателство срещу български журналист. Досегашните не са разкрити, извършителите са (не)известни. Толкова ли са безпомощни институциите? Толкова незначителен ли е човешкият живот?

 

Фрог нюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 4648 |20.03.2020 Прокуратурата също иска карантина на пенсионерите и крайни мерки за всички . 8| 4413 |19.03.2020 Прокуратурата иска пропускателни пунктове в ромските махали в София . 20| 13691 |19.03.2020 Край на свободата на словото. Репресиите на прокуратурата срещу лекари започнаха . 12| 7177 |19.03.2020 Анна Заркова: Ние патим не защото говорим, а защото си траем!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads