Реклама / Ads
6| 6263 |05.12.2012 НОВИНИ

Защо повярвахме на апокалипсиса в края на 2012 г.?

.
Само българите се хванали на въдицата за свършек на света на 21. 12. 2012 г. Те били обезверени, затова лесно се подали на идеята за апокалипсис.
 

Фаталистични дати винаги има в историята на човечеството, те са предизвиквали суматоха и напрежение, а мистиката винаги е предизвиквала хората със своята неизвестност, констатира по БНТ  Антоанета Христова от БАН. Според нея хората вярвали в края на света на 21.12.2012 г., защото искали промяна.

Темата за свършека на битието циркулирала от няколко години и с нея се злоупотребявало много, добави зам.-директорът на Института по космически изследвания при БАН проф. Лъчезар Филипов. Трябвало НАСА да излезе със съобщение по въпроса, за да се успокоят малко хората и да се вслушат в изказванията и на българските учени, които явно не се зачитали. Хората са обезверени и затова лесно се поддават на идеята за такива апокалипсиси, те очакват, нещо да се случи, да донесе така желаната промяна, но тя трябва да стане у нас, препоръча ученият. Не трябва да чакаме да дойдат извънземни или да падне камък от небето, за да се решат проблемите ни, препоръча той.
 

Идеите за апокалипсис циркулират, подтикнати от невежеството на хората, хората опростяват и вярват повече на гурута и интернет, отколкото на науката, а парадът на планетите не е толкова рядко явление, в него няма нищо фаталистично, разясни Филипов.

Животозастрашаващо слънчево изригване също не можело да се случи, тъй като Слънцето било стабилна звезда, в противен случай на Земята нямало да има живот. Опасността, че блуждаеща планета, комета или метеорит ще блъснат Земята, не била реална, астрономите знаели и следели всички обекти в звездното небе.
 

Останалият свят се позовава на науката, никъде в Европа не се говори за край на света през 2012 г., но само българите се хващат на въдицата, посочи още Филипов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 6082 |23.10.2012 Каракачанов vs Кънчев: Цигани ли са осквернителите; защо? . 25| 6190 |16.08.2012 Борисов: Нямаше как да кажем на моряците: Бягайте от кораба, защото ще го хванем . 116| 14643 |13.08.2012 Ботев вън от учебниците, защото описвал турците като насилници . 94| 11924 |12.08.2012 Ст. Костадинова: Федерациите да кажат защо не се представихме по-добре

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads