Реклама / Ads
10| 4712 |18.12.2013 НОВИНИ

Защо центърът може да бъде алтернатива на статуквото

.
Статуквото днес се определя от трите партии в парламента - ГЕРБ (дясна), БСП (лява) и ДСП (ляво-център) плюс старите муцуни от т.нар. Реформаторски блок. За да има съюз анти статуквото, той трябва да е базиран в центъра и да бъде алтернатива на всички лоши политически практики. Кое е общото между лявото и дясното днес?
 

1. Това е общото им минало. Повечето десни лидери са били членове на БКП – Бойко Борисов,  Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Красимир Велчев, Иван Костов, а Меглена Кунева и Даниел Вълчев са били министри и депутати в две леви управления.

2. Повечето лидери вдясно и в Реформаторския блок са участвали в изпълнителната власт и в техните биографии има много тъмни петна. Трайчо Трайков е замесен в енергийни далавери по времето на ГЕРБ. Той вдигна цената на тока с 20%, а Касим Дал 20 години беше сивият кардинал в ДПС.

Провалът на прехода през последните 16 години е дело на четири правителства. Две от тях са десни – СДС и ГЕРБ, едно е либерално - НДСВ и ДПС и едно е ляво-либерално – Тройната коалиция. Излиза, че днешните десни носят по-голямата вина за провала на България като член на Европейския съюз.

3. В лявото и дясното липсва лидерството. Лидерът на ГЕРБ Борисов е напълно компрометиран, Реформаторският блок не може да излъчи убедителен лидер, а Станишев и Местан се скриха зад маската на Орешарски. Центърът има шанс да излъчи убедителен лидер, който с ясното си минало и визията си за бъдещето да поведе страната.

4. Вдясно има липса на идеи. В ГЕРБ няма идеология. Има само стремеж за присъствие в структурите на властта. Реформаторите са сбор от идейно противоречиви формации – либерали, ислямисти, консерватори, а дори и ляво-зелени.

5. В днешната политическа система по оста ляво-дясно няма разписана ясна програма за управление. БСП взе властта заради провала на ГЕРБ. ГЕРБ управляваше без програма 4 години, няма и в момента, а 6-те стъпки на Реформаторския блок са абсурдни и са обратното на управленска програма. В тях реформаторите обясняват по-скоро защо не искат властта.

6. Най-важният въпрос е за връзките на политиците с олигархията. По думите на Борисов ГЕРБ била финансово независима партия. Сигурно е прав, защото неговото управление рекетира бизнеса и с откраднатите пари сега се финансират протестите.

Кой плаща в Реформаторския блок? Единствените, които имат субсидия – партията на Кунева закриват офиси. Остава съмнението, че реформаторите получават финансиране от Ердоган, който използва видният "реформатор" Касим Дал като своя маша в България.

Единственият шанс политическата система да бъде променена е създаването на мощен център, който да извади ДПС и "Атака" от ролята им на балансьори и да прати БПС и ГЕРБ в опозиция, за да могат да се реформират на спокойствие и да изчистят тъмните петна от своето минало. А за това е необходима операция "Чисти ръце", проведена от центристко формирование, което да помогне на останалите да се изчистят от своето минало.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5290 |14.12.2013 ДАНС ще може да формира неправителствени организации . 13| 5122 |14.12.2013 Адемов: При ръст на икономиката може да вдигнем пенсионната вноска . 34| 8676 |13.12.2013 Валентин Касабов: Защо никой не говори за офшорките на Сидеров? . 10| 5129 |09.12.2013 Георги Марков можело и да се върне в ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads