Реклама / Ads
5| 5363 |21.11.2011 НОВИНИ

Застрахователи искат списък на “най-големите каръци”

.
Представители на Асоциацията за застрахователна сигурност поискаха днес да бъде създаден „черен списък" за клиентите, на които често им се случват застрахователни инциденти. Това стана ясно по време на пресконференция в „София прес".
 

 

Като пример застрахователите посочиха как на един клиент на застрахователна компания 5 пъти му крадат колата и два пъти му я палят. На друг пък всяка година му обират магазина, а трети - земеделски производител, всяка година застрахова нивата си, която ежегодно се наводнявала. 7 искания към застрахователя си за една година пък има таксиметров шофьор. Затова те настояват да има регистър на най-големите „каръци" у нас.

 

Застрахователите се аргументираха като представиха и чисто статистически данни. Според тях годишно щетите от застрахователни измами в ЕС възлизат на 25 милиарда евро годишно, в САЩ на 20 милиарда долара, Израел 159 милиона долара, в България - годишно от застрахователни измами губим 81.5 милиона лева, което за страна като България, никак не са малко, посочиха още от Асоциацията.

 

Те твърдят, че само 5% от застрахователните измами се разкриват, а 37% от застрахователните измами са планирани. Според застрахователите в условията на криза се увеличават опитите за застрахователни измами. Освен това 60-70% от застрахователните измами стават със съдействието на вътрешен човек.

 

Застрахователите настояват да се създаде и индивидуален рисков коефициент на клиентите. Така по-малко рисковите ще получават бонус при застрахователните премии, а по-рисковите клиенти ще плащат по-висока премия.

 

Именно за изчисляването на този коефициент ще служи „черният списък" на каръците, поясниха представителите на Асоциацията за застрахователна сигурност. По техни изчисления от въвеждането на индивидуалния рисков коефициент годишно държавата ще печели по 10 милиона лева. Друга причина да се предложи създаването на този коефициент е, че 80-85% от катастрофите са в резултат на човешки грешки.

 

От Асоциацията на застрахователна сигурност тези идеи са били предложени на Комисията за финансов надзор още миналата година, но отговор все още нямат.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5696 |15.11.2011 Касиране на изборите искат от КБ, ДПС и Атака . 17| 5736 |10.11.2011 Зърнопроизводители гневни на Дянков, искат оставката му . 61| 5801 |06.11.2011 Новият президент: Уморен съм от манипулации, хората искат прагматичност . 6| 6099 |03.11.2011 Жертви искат от Йоско 1 250 000 лева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads