Реклама / Ads
11| 5151 |15.10.2020 НОВИНИ

Затягат контрола и проверките за спазване на мерките срещу COVID-19 у нас

.
проф. Костадин Ангелов
Българите сме разумни хора, но не всички спазваме мерките такива, каквито са разписани. Поради тази причина ще завишим контрола. Органите на РЗИ, съвместно с органите на българската полиция и всички институции, които имат контролни функции, ще осъществяват ежедневен и нощен контрол на всички места, където има събиране на големи групи от хора и обществени места, на които трябва да се спазват мерките - търговски обекти, молове, нощни заведения и клубове.
 

Това заяви по време на редовния седмичен брифинг здравния министър проф. Костадин Ангелов.

 

"Още когато започна тази епидемия казахме, че обществото ще спечели тази битка с разум и дисциплина. Колкото повече време минава, виждаме разколебаване между хората особено по отношение на дисциплината. Числата показват тенденция на покачване на заболелите. Ако можем да кажем, че има хубава тенденция, бихме могли да кажем, че здравната система все още разполага с достатъчен капацитет. Но по области започваме да изпитваме затруднения", обясни още Ангелов.

 

Към момента са заети 14% от леглата за общо лечение и 9 на сто от тези за интензивно лечение, съобщи здравният министър.

 

"За последното денонощие имаме 25 медицински служители с положителни тестове", посочи Ангелов.

 

По отношение на възрастовата структура промени не се очертават. Има известно подмладяване на хората, които дават положителни резултати при тест за COVID-19, информира главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

 

Здравният министър призова гражданите да избягват пътувания до Търговище и Благоевград, тъй като в момента това са две рискови области. Там вече има над 120 заразени на 100 000 души население.

 

Образователният министър Красимир Вълчев заяви, че ако мерките в училищата се спазват, учебната година би могла да приключи над 98% присъствено.

 

"За учениците е около 6-7 пъти под средните стойности общо за населението, което потвърждава тезата, че те по-рядко се разболяват. При учителите е малко над средния процент, което е нормално", обясни Вълчев.

 

На училищата ще бъде препоръчано да ограничат незадължителните дейности или част от тях да се проведат в електронна среда. Например родителските срещи, заседанията на обществените съвети и настоятелства.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6070 |14.10.2020 Затягат контрола за спазване на мерките срещу COVID-19 в заведенията . 14| 5041 |10.10.2020 Засилват проверките за носенето на маски в градския транспорт. Глобата е 300 лв . 1| 4356 |17.07.2020 Следващата седмица съобщават за проверките срещу полицаите, били протестиращи . 22| 8520 |10.07.2020 Патрик Смитьойс: Пожарът е извън контрола на тези, които искат да контролират всичко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads