Реклама / Ads
15| 5204 |27.01.2014 НОВИНИ

Затвор, ако не регистрираме старинните вещи у дома

.
Източник: Булфото
Поправките в проекта за нов Наказателен кодекс, които се отнасят до културните ценности, може да превърнат в престъпник всеки втори българин. Около това мнение се обединиха председателят на Съюза на колекционерите в България проф. Валери Стефанов и зам.-кметът на София Тодор Чобанов.
 

 

„При културните ценности се променя ситуацията по неприемлив начин. Инкриминират се много коректни към обществото и държавата граждани”, заяви пред bTV Чобанов. Според него новият НК въвежда по-усложнена рамка от сегашната и така „пресоляваме манджата”.

 

Чобанов смята, че авторите на проекта са правни експерти, но не разбират от материята по същество. Зам.-кметът на столицата е убеден, че ще има промени в текста между първо и второ четене в парламента. Иначе рискуваме много граждани да пострадат, предупреди Чобанов.

 

„Държавата няма логистика, която да поеме целия този поток от артефакти. Това е абсурд, Оруелски сценарий и отвъд него. Не можем да пазим всичко! Трябва да изберем - Ботев или Пишурката. Трябва да има закон за защита на човека. Не може да бъде подлаган на такива санкции. Той е по-ценен от вещта”, коментира проф. Валери Стефанов.

 

Антиквар се закани, че ще нареже старинните вещи, които продава, ако проектът бъде приет в сегашния си вид. Регистрацията на някои стари книги например струва повече от самите книги.

В предвидените промени е записано, че всеки, който държи културна ценност, без да я регистрирал, може да получи присъда до 4 години затвор, ако вещите са три – наказанието скача на 6 години, а глобите са в размер на хиляди левове. Понятието „културна ценност” е записано в Закона за културното наследство и в него влизат не само археология, но и картини над 50 години, антикварни предмети и книги над 100 години.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 66| 5025 |11.11.2013 Красимир Велчев: Няма да се регистрираме в парламента утре . 78| 5863 |21.05.2013 Борисов отвръща: И ние няма да се регистрираме и ще видим какъв номер трябва да изиграят за правителство . 7| 5681 |16.12.2012 Ренета Инджова: Ще регистрираме края на света, ако дойде . 7| 4977 |15.09.2012 15 г. затвор, ако нападнеш лекар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads