Реклама / Ads
19| 5993 |29.06.2011 НОВИНИ

Затвор за секс без ищах вкъщи

.
И публични личности ядат пердах от благоверните.
 

Да се криминализира сексът в брака, ако жената не го иска, пише Монитор. Това предлагат да се впише в новия Наказателен кодекс от неправителствения Алианс срещу домашното насилие. Според Мирослав Наумов от пернишката фондация „Пулс”, която е негов член, наскоро се наложило да помагат на жена, чийто мъж редовно я насилвал без нейно желание. Родните законодатели вероятно ще бъдат принудени да приемат подобен текст и заради новата Конвенция на Съвета на Европа, която България ще трябва да ратифицира. Тя беше одобрена през април и от май страните вече я подписват. Документът задължава държавите членки да криминализират физическото и психическото насилие над жените, преследването, а така също и сексуалното насилие дори когато става между съжителстващи или съпружески двойки. Според адвокат Даниела Горбунова неправителствените организации например защитили дама, чийто съпруг редовно искал от нея секс по различни начини всяка нощ. Оказало се, че той страда от хиперсексуалност и бил насочен към лечение, а жената се развела с него. Адвокатката също така настоява да се наказват и нетрадиционните форми на секс, които жената не одобрява.

Според неправителствените организации напоследък домашното насилие се е увеличило и е станало много брутално. Само за половин година от „Анимус” например са помагали на две жени, загубили далака си след побои от благоверните си. Шефката на организацията Катя Кръстанова, която обслужва и горещата линия за деца, твърди, че домашното насилие е станало и много сложно. Обикновено се налага да се оказва помощ както на жените, така и на децата, при това от различни специалисти. Според нея обаче насилието съвсем не е патент само на бедните и безработните. Побои стават редовно и в богатите семейства, но те предпочитат да мълчат. Дори известни публични личности търпят ритници и шамари, но не се осмеляват да говорят открито за това, твърди Кръстанова.

Геновева Тишева от алианса смята, че напоследък и насилието над децата става все по-изтънчено, а се появяват и нови форми, например насилие на общността над отделния човек. През миналата година с твърде ограничените си средства неправителствените организации са помогнали на 4809 жертви на насилие, като 342 от тях са били настанени в шестте кризисни центъра на алианса. Близо 73% от пострадалите са жени, а останалите са деца, показва още статистиката. Ако България ратифицира новата конвенция, тя ще се задължи също така да заделя нужните финанси и хора, за да се бори с побоите в семейството. Освен това ще трябва много повече да наблегне на програмите за превенция на всички форми на насилие, предупреждават от алианса. (Монитор)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5855 |04.06.2011 Интернет връзка вкара нашенка в японски затвор . 2| 5126 |26.04.2011 Жестоки убийци опитали да избягат от затвора . 4| 5255 |20.04.2011 4 г. затвор за кмета на В.Търново иска обвинението . 14| 4834 |13.04.2011 Затвор за журналисти, насаждащи омраза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads