Реклама / Ads
26| 7772 |21.04.2010 НОВИНИ

В затвора за убито куче или котка

.
Домашните любимци се третират като хората
Всички убийци на животни вече ще бъдат третирани като престъпници по Наказателния кодекс и ще отиват в затвора. Решетки от 1 до 3 години дебнат и извергите, които осакатят и трайно увредят четириноги, подобно на кучето Мима, чийто крайници бяха брутално отсечени.
 
Глобата за тези деяния ще бъде от 5 хил. до 15 хил. лв., съобщи земеделският министър Мирослав Найденов.

Всички министри единодушно са подкрепили промяната в Наказателния кодекс, с която мъчителите на животни ще бъдат пращани зад решетките. Единствено становището на правосъдното министерство е било по-резервирано относно срока на наказанието, който бил доста завишен.

Законопроектът прпедвижда наказанието за убиец и мъчител на животно да нарасне с 1 до 5 г. при утежняващи обстоятелства на престъплението. Глобата в тези случаи нараства от 10 хил. до 30 хил. лв. Такива санкции грозят всеки изверг, който застреля с пушка коте или куче, отрови го или го заколи в присъствието на деца. Най-големите наказания ще се налагат и когато става въпрос за повторно подобно престъпление, когато убиецът е умъртвил жертвата по особено мъчителен начин или пък в случаите, когато извършителят е административно лице с отговорности към животните.

5 години затвор и 30 000 лв. глоба ще получи и всеки, който умъртви животно по начин, който е опасен за околните. В случая трябва да попадат отровителите на улични кучета и котки, например, които застрашават живота и на хората, разпръсквайки отровата.

Криминализирането не се отнася за законно разрешената евтаназия по лекарско предписание. Нямало опасност и да влезе в затвора наш сънародник, който тегли ножа на кокошката или на прасето на селския двор. Наказанието не се отнасяло за селскостопанските животни, обясни министър Найденов.

Не е застрашен със затвор и страстният ловец - президента Първанов, както и много други запалени авджии, понеже и тяхната страст си била регламентирана в закон - тоза за лова и риболова, обясни земеделският министър.

Криминализирането на престъпленията спрямо животни се отнася най-вече до домашните ни любимци и промяната бе приета от кабинета по предложение на премиера Бойко Борисов, аз съм вносител, каза Мирослав Найденов. Предложенията за наказанията със затвор и глоби са изготвени от работна група с участието на неправителствения сектор по разпореждане на министър-председателя, след като трагедията на кучето Мима обиколи медиите и предизвика протести в цялата страна.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4872 |09.04.2010 Бизнесмен влиза в затвора за укриване на данъци . 0| 7118 |08.04.2010 Момата до живот в затвора . 8| 5681 |09.01.2010 Убиец бяга от затвора с такси, хващат го . 4| 5315 |02.12.2009 20-годишен остава доживот в затвора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads