Реклама / Ads

0| 3396 |09.03.2017

Заведоха дело срещу Фандъкова за токсични отпадъци

.
В Административен съд София-град ще се гледа дело, заведено от група загрижени жители на квартал „ТЕЦ-София“ (намиращ се точно зад гаровия район на столицата) срещу новия подробен устройствен план на столичния район „Сердика“, който предвижда изграждането на инсталация за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ-а буквално на метри от техните домове, съобщават от екосдружението „За Земята”.

Проектът за нов подробен устройствен план (ПУП), който Столична община е подготвила, предвижда обособяването на нов квартал, който формално няма да граничи с площадката на общинската фирма „Топлофикация София“, като по този начин се цели живеещите в този квартал да не могат да обжалват като заинтересовани лица евентуално разрешение за строеж на инсталацията.

Въпреки, че са били подложени на натиск от страна на Столична община да оттеглят жалбите си срещу проекта за нов ПУП на район „Сердика“, гражданите от кв.“ТЕЦ София“ не се отказват и завеждат дело срещу общината, за да защитят своите здраве и интереси.

Столична община уверява гражданите, че изгарянето на изключително токсичните изсушени, балирани отпадъци (т.нар. RDF) в центъра на София е напълно безопасно, но в доклада по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) липсва оценка на въздействието на бъдещата инсталация върху здравния статус на живеещите в квартал „ТЕЦ София“ над 300 души, както и как ще се отрази изграждането на тази площадка върху здравето на над 1 млн.столичани.

Липсата на сериозна и компетентна оценка за здравето на живеещите наоколо, край бъдещата площадка, е повод за сериозни притеснения, тъй като поради липсата на работеща система за разделно събиране на отпадъци в София, със сигурност може да се очаква, че постъпващите за изгаряне RDF отпадъци ще съдържат повишени нива на опасни замърсители, които при изгаряне се преобразуват в многократно по-токсични вещества, твърдят от екосдружение „За земята“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Оневиниха Перата по делото за ”свинските опашки” 1| 3779 |07.03.2017 . Пак прекратиха делото за атентата срещу Алексей Петров 0| 3254 |06.03.2017 . Поничките загубиха делото за обида срещу брата на мъртвия Тодор от Враца 3| 3233 |01.03.2017 . Фандъкова: Ако ще компенсираме хората за билета, ще съкращаваме линии 0| 3915 |23.02.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ