Реклама / Ads
0| 4335 |19.07.2015 НОВИНИ

Заведоха дело срещу НС заради липсата на достъп на хора с увреждания

.
Институтът за модерна политика (ИМП) подаде жалба пред Комисията за защита от дискриминация срещу Народното събрание за недостъпна среда за хора с увреждания, тъй като сградата на парламента на пл. „Народно събрание“ не е достъпна за граждани с увреждания, съобщиха от института.
 

Напълно отсъства достъп до залите „Изток“ и „Запад“, както и до ложите за посетители. На приземния етаж има алуминиеви рампи, които са изключително остри и неизползваеми, а достъпът до „Огледалната зала“, парламентарния стол и тоалетните е „решен“ чрез една много малка и на практика неизползваема платформа, чиято цел е да заблуждава, че има достъп, а не реално да осигури такъв, посочват от ИМП.

 

От Института за модерна политика припомнят, че всички публични сгради, в това число и парламентът, трябваше да станат достъпни в срок до 31 декември 2006 г. според Параграф 6 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за интеграция на хората с увреждания. По силата на същия закон в чл. 4, т. 4 също изрично е подчертано, че интеграцията на хората с увреждания се извършва и посредством достъпна архитектурна среда. Освен това държавата има ангажимент към достъпната среда и с оглед на чл. 9 от Конвенцията за правата на хората на хората с увреждания, която е ратифицирана от НС през 2012 г.

 

 „Как искаме публичните сгради, институции, училища и други да са достъпни, след като инстититуцията, създала и ратифицирала законодателството, което трябва да гарантира достъпността, сама по себе си не е достъпна? Народното събрание е огледало на обществото и е най-публичната институция в държавата. Парламентът трябва да е достъпен за всички граждани, защото той не е обикновено работно място за депутатите, а много повече от това“, заяви изпълнителният директор на Института за модерна политика Петър Кичашки, който използва инвалидна количка. От ИМП подчертават, че организацията е повдигала този въпрос нееднократно при разнородни управи на парламента през последните 5 години, но достъпност така и не е изградена.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4538 |18.07.2015 Спряха камионите над 20 тона заради жегата . 0| 4571 |18.07.2015 Плевнелиев ще е в Карлово заради годишнина от рождението на Левски . 0| 4220 |17.07.2015 ВКС възобнови делото за смъртта на Чората . 0| 5144 |17.07.2015 ЕЦБ отворила тайно кредитна линия за България заради Гърция?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads