Реклама / Ads
41| 10030 |07.08.2020 НОВИНИ

ZDF разказва на германските деца за събитията в България и корупцията /видео/

.
В рубриката “Новини за деца” германската телевизия ZDF обяснява на малките си зрители защо вече седмици хората в България излизат на протест. Нагледно се обяснява на децата и какво е корупция.
 

Много издания и телевизионни канали в Германия предлагат на най-малките си читатели и зрители новини на достъпен за тях език. А сега е един от редките случаи, в които в тези новини място намира и България, съобщава БГНЕС

 

"Пуснете това видео на децата си.
В него немската телевизия ZDF обяснява защо протестират хората в България, какво е корупция и защо училищата на нашите деца нямат пари, а условията в болниците са мизерни.
Всеки, които си затваря очите за това ще страда може би не сега, а тогава, когато децата, обучавани в тези училища пораснат. Също когато се наложи да се потърси лекарска помощ от точно тези болници.
Защото макар и да не се чувствате пряко засегнати, цялото ни общество страда.
Съд за всеки корумпиран политик.", пише във Фейсбук Иван Белчев, който публикува видеото със субтитри на български език.


Каква страна е България
В своите новини за деца германската обществена телевизия ZDF разказва на малките си зрители за протестите в България. Краткото обяснително филмче започва със следните думи: “България е най-бедната държава в Европейския съюз. Много от хората там изкарват твърде малко пари. И затова мнозина вече са напуснали страната”.
Протестиращите смятат, че вина за това развитие носи правителството, обясняват по-нататък журналистите от ZDF и добавят, че демонстрантите обвиняват управляващите в корупция. И тъй като повечето деца едва ли знаят какво е корупция, авторите на филмчето разясняват: “Корупция означава, че политиците използват властта си не за благото на народа, а за своето собствено благо – например като си присвояват държавни пари, вместо да ги инвестират в нещо добро за страната”.


“Корупцията е забранена, но в България очевидно е често срещана. Именно заради нея на училищата и болниците в страната им липсват пари. Това казват и демонстрантите: корупцията е една от основните причини за лошото състояние на държавата. И затова настояват за оставката на правителството”, разказват журналистите от ZDF.


Още един ключов проблем
Авторите на филмчето не пропускат да обяснят и ролята на правосъдието: “Задача на българския съд е да се бори срещу корупцията, но това се случва твърде рядко. Демонстрантите смятат, че съдилищата помагат на корумпираните политици, вместо да ги контролират. Затова протестиращите настояват и за реформа на съдебната система”

 

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5475 |03.08.2020 СДВР: Не сме получили сигнал за насилие от полицаи спрямо деца пред СУ . 29| 8406 |03.08.2020 Тактиката на МВР е да тормозят до дупка протестиращите. Отнесоха го майките и децата им /видео/ . 47| 7820 |02.08.2020 Нечувано! Цяла нощ полицията държи „под арест“ буса на майките, ченгета се нахвърлиха върху децата на една от тях . 26| 7941 |01.08.2020 Вера Иванова пред Фрог: Никой от полицаите не се интересува как са децата в буса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads