Реклама / Ads
17| 4864 |17.10.2009 НОВИНИ

Здраве да е! 30% по-високи осигуровки отсече Дянков

.
Симеон Дянков Източник: Вяра Йовева
Д-р Цветан Райчинов е новият председател на Български лекарски съюз. На изборите присъства финансовият министър Симеон Дянков.
 
Той беше избран с 203 гласа или 59,8% от всички гласували. Конкурентът му д-р Юлиан Йорданов получи 136 гласа от бюлетините. Двамата отидоха на балотаж, след липса на достатъчна подкрепа на Райчинов при първото гласуване.

От Софийската лекарска колегия поискаха Законопроектът за изменението на Закона за здравното осигуряване да се изтегли, защото според тях няма да се направят промени в него между първото и второто четене. Лекарите запитаха ще има ли НЗОК, ще има ли БЛС и обясниха, че не може лекарите да бъдат винени, че няма реформа в здравеопазването, защото реформата трябва да се прави от политиците.

Финансовият министър Симеон Дянков категорично заяви, че законът няма да се изтегли, за да избегне лобирането. По-рано днес той обяви, че ще контролира здравната каса по-строго и няма да допуска създадената до сега обстановка, в която лекари станаха милионери от НЗОК и по-скоро на гърба на болните.

"Никой не е вярвал, че ще има реформа в митниците, но такава се прави. Никой не вярвал, че ще има вдигане на акциза за цигарите, а това ще е факт, така че промените в Закона за здравното осигуряване ще бъдат налице. Ако вие си свършите работата, ние също ще свършим нашата", каза Дянков. Той добави, че през следвашата година се предвижда здравните услуги да се вдигнат с 30%, което било неизбежно. Здравният министър д-р Нанев потвърди, че вече има нужните договорки за здравна реформа.

"Напоследък много се говори за монополите в здравеопазването, но монополът е в лекарите, защото ние имаме и знанието, и умението. Една от нашите грешки е, че бяхме по-пасивната страна - не трябва да чакаме някой експерт да ни напише нещо и да го приемем. Ние трябва да създаваме правилата", каза на свой ред д-р Любомир Киров. Той обясни, че ако лекарите не искат БЛС да бъде ликвидиран, той трябва да се приведе към реалностите на времето. Всяка група в него трябва да избере експерти, които да се занимават с проблемите на здравеопазването.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4614 |07.10.2009 Б. Борисов можел да се справи и със здравеопазването . 6| 6359 |05.10.2009 Откриха първия здравен център за проститутки в страната . 3| 5153 |16.09.2009 Разпитаха бившия здравен министър . 4| 4970 |24.06.2009 Днес е Еньовден, берем билки за здраве

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads