Реклама / Ads
21| 5551 |30.05.2011 НОВИНИ

Здравеопазването в колапс, умишлено се фалират болници

.
Сергей Станишев
Здравеопазването е в разпад. През последните две години се проведоха различни експерименти със здравната система у нас, в които водещи бяха пазарната стихия и икономически интереси.
 

Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев, който представи днес на кръгла маса в парламента управленския проект на левицата в сектор задравопазване.

По думите му управляващите са национализирали парите от здравни вноски, възлизащи на 1,8 милиарда лева.

За 2 години здравнонеосигурените в България са нараснали от 900 хил. души на 1,8 млн. души, посочи Сергей Станишев. 

1000 лекари ще напуснат страната по данни на Българския лекарски съюз, като според него се води измислена и целенасочена война срещу лекарското съсловие от страна на кабинета, коментира още червеният лидер.

По думите му предишното правителство е упреквано, че не е правило реформи в сектора, но тройната коалиция модернизирала болниците и увеличила средствата за лечебните заведения. Каква реформа се прави сега, попита Сергей Станишев.

Здравеопазването не може да се основава на чисто пазарни принципи, изтъкна той и обясни, че в Европа то се основава на солидарния принцип.

Ако реформите са такива, каквито виждаме в последните 20 месеца ,то те водят до разруха, категоричен е Сергей Станишев.

Цел на управленския проект на левицата е възстановяване на нивото на здравеопазването като финансиране и качество на здфравните услуги от 2008.

Първият приоритет в проекто е промоцията на здравето и профилактиката на болестите. Според Станишев трябва да се премине от медицина на болестите към медицина на здравето.

От БСП обръщат сериозно внимание и на майчинското и детско здравеопазване, както и на здравеопазване на възрастните хора.

Здравната система е в критично състояние, смята бившия зам. здравен министър Емил Райнов. За последните 20 години не е имало такова положение в здравеопазването, допълни той, като посочи, че в момента се закриват лечебни заведние, без да се осигури алтернативен достъп.

Проблем е невъзможността да работят диспансерите, посочи още Райнов. Между 30-40% е намален бюджетът им в сравнение с предходната година.

Умишлено се водят към фалити държавни и общински болници, категоричен е той.

Управляващите отнеха привилегията на хората в пенсионна възраст да заплащат намален размер на потребителска такса, каза още Емил Райнов. Увеличава се процентът на доплащане на лекарства от страна на пациентите, информира той.

Свидетелеи сме на едно безпрецедентно сриване на доверието между лекари и пациенти, подчертаРайнов. Той е категоричен, че в годината на изборите ГЕРБ няма да направи никави реформи.

Според Райнов в момента е елиминирана всякаква възможност за обществен контрол върху дейността на НЗОК. По думите му най-пазената тайна в държавата в момента е колко плаща касата на своите договорни партньори.

БСП се обявява за изграждане на модерна система на спешната помощ с добра материално -техническа база. В управленския прокет на левицата също така е записано стимулирането на научните излседвания в областта на медицината и внедряването на нови технологии.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6823 |08.04.2011 Съдебна медицина в колапс, търси помощ от държавата . 5| 4725 |07.04.2011 Положението в здравеопазването е все по-добро . 7| 5714 |22.03.2011 Лекарствата поскъпват, аптеки фалират . 3| 5236 |14.03.2011 К.Пенчев:От години не се прави реформа в здравеопазването

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads