Реклама / Ads
11| 5767 |08.10.2012 НОВИНИ

"ЗА" здравето или "ПРОТИВ" бизнеса е законът за тютюнопушенето?

.
Борбата за и против тютюнопушенето в закрити помещения продължава. Според собствениците и съдържатели на заведения само за четири месеца след въвеждане на пълната забрана е паднала посещаемостта почти наполовина. От бранша са внесли в парламента отворено писмо с молба до народните представители и премиера Бойко Борисов да бъдат преразгледани промените в Закона за здравето.
 

От кампанията за забраната на пушенето ще пострадат най-много малкият и средният бизнес, обясни председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.

По думите му в дискотеките и баровете положението е много трагично. Защо една Германия, която носи на гърба си целия ЕС в лицето на Меркел, също не посмяха да вземат радикални решения. Те искат да запазят част от бизнеса, каза още Рагин.

Според певицата и собственик на нощен клуб Хилда Казасян промените в Закона за здравето са цинични. От решението за забрана на тютюнопушенето страдат най-малките обекти, сподели тя и допълни, че вместо проблемът да се политизира, трябва всички партии да се обединят и да гласуват отмяна забраната в полза на българския бизнес.

Преди година и половина, бидейки съвестни граждани, бяхме принудени да платим десетки хиляди лева, за да обслужим изискванията на предишния закон – вентилации, преградни стени. Всички тези пари в момента с новия закон ние трябва да хвърлим в боклука, което ми стои доста цинично насред тази криза, в която ни се налага не да съществуваме, а да оцеляваме, коментира тя.

По експертни отчети икономическите ефекти от забраната ще се изразят в над 228 милиона лева по-малко приходи за държавния бюджет годишно. За последните 3 месеца от въвеждането на забраната всички заведения в страната са отчели спад от 20 до 50% в месечния си оборот, което скоро може да доведе до масови съкращения на персонала.

По данни на браншовите организации 85% от хората, които посещават нощни клубове и кафенета, са пушачи и забраната за тютюнопушене ще доведе до свиване на разходите в ресторантьорския бранш и масови съкращения на персонал.

По думите им, ако всяко заведение с персонал близо 20 човека съкрати по двама, то до няколко месеца в страната ще има близо 30 хиляди нови безработни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5635 |24.09.2012 До месец ни качват здравето в интернет . 77| 5606 |25.07.2011 Едната изненада отпадна; Костов ще е "за" вота . 50| 4911 |19.07.2011 И СДС ще гласува "за" вота на недоверие . 4| 4958 |06.02.2011 Б. Нанев: Бяхме длъжни да опазим здравето на хората

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads