Реклама / Ads
13| 5513 |12.04.2013 НОВИНИ

Здравето изпокара политици

.
Източник: Булфото
Социалистите ще прилагат социална здравна политика, която ще гарантира достъп на всички до медицинска помощ. Те ще обърнат внимание на профилактиката, на майчинското здравеопазване, както и лечението на пенсионерите.
 

Това заяви в първия предизборен дебат пред bTV Емил Райнов от БСП.

Връщането на доверието към медиците и финансирането на системата също са сред приоритетите на БСП. Социалистите възнамеряват да премахнат делегираните бюджети на болниците, да върнат диспансерите, предвижда се спешна промяна на системата на специализация и единна методика за заплащане. Закриването на болници не е въпрос към нас, посочи Райнов.

Нигяр Джафер от ДПС обвини ГЕРБ в управленска некадърност и хаос в законодателството. 2 млрд. лв. бяха откраднати от здравните вноски на българските граждани, утвърди се монопола на НЗОК и затова ДПС ще работи за демонополизация. Над 400% поскъпнаха лекарствата плащани с публични средства, а пациентите доплащат най-много от джоба си в сравнение със страните в ЕС, каза Джафер.

Димитър Шишков от „България на гражданите“ каза, че идва директно от операция, където е чакал с часове наред анестезиолог. Пациентът стигна до положението да стои на операционната маса и да не знае какво ще му се случи. Като не знаеш къде отиваш, не отиваш никъде, цитира Мечо Пух човекът на Кунева. Той нападна и Емил Райнов, че БСП е партията, която е въвела делегираните бюджети. От „България на гражданите“ предлагат безплатни лекарства за деца до 7 години, осигуряване на линейка до 30-ата минута независимо от точката, където се намира пациента, повече права на лекарите в доболничната помощ, завишаване на критериите в образованието, а НЗОК да използва парите си само за здраве.

Емил Лилов от „Атака“ обвини правителствата от НДСВ досега, че нямат никаква здравна политика. Националистите ще променят финансирането на сектора със създаването на фонд „Народно здраве“, където ще влизат 10% от БВП. Отнетото имущество от мафията също ще се включва в този фонд и така ще се осигури финансирането, уточни Лилов.

Даниела Дариткова от ГЕРБ защити досегашната политика, като посочи, че партията ще запази солидарния модел и 8% здравна вноска. 1 млрд лв. повече бяха вкарани в системата в сравнение с най-добрата година на Тройната коалиция – 2008 г. и сега парите са 3,03 млрд. лв. Регионална здравна политика, децентрализация на управлението, даване на правомощия на областните съвети по здравеопазване, са сред приоритетите на ГЕРБ. Партията ще работи и за профилактика на детското лечение.

Илко Семерджиев от ДСБ заподозря, че се спуска завеса след управлението на ГЕРБ. Здравната реформа започна по времето на Иван Костов, а следващите правителства върнаха нещата назад, каза той. Справедливостта и солидарността бяха разрушени, а ГЕРБ докараха нещата дотам, че 1,9 млн. българи са неосигурени. Ще намалим този брой независимо, че ще запазим вноската от 8%, обеща Семерджиев. Вместо 4,1 % от БВП, ДСБ ще повиши на 6 на сто дялът предназначен за здравеопазване. Нито един, който е платил авансово вноската си и не трябва повече да плаща независимо дали за екип или като доплащане, каза Семерджиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4857 |09.04.2013 Р. Коларова: Политиците обещават базисни неща; това не е нормално . 20| 5666 |07.04.2013 Каназирева: Политиците се вземат много на сериозно . 7| 4927 |06.04.2013 Народът ще разпитва политици в ефир . 119| 5509 |28.03.2013 Лично Цветанов нареждал подслушване на политици, твърди Станишев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads