Реклама / Ads
5| 4591 |05.01.2010 НОВИНИ

Здравна реформа - единствено в услуга на пациента

.
Бойко Борисов Източник: Вяра Йовева
Реформата в България я правим в услуга на пациентите. Това обяви премиерът Бойко Борисов на състоялата се днес среща в здравното министерство, в която участваха финансовият министър Симеон Дянков, министърът на здравеопазването Божидар Нанев и шефовете на болници.
 

Тя продължи повече от два часа и завърши с постигането на консенсус по основните проблеми в здравеопазването.

По думите на премиера с един два месеца е забавено темпото в здравното реформа. Една година ще ни е много трудно, но ще си решим проблемите за в бъдеще, смята още той.

Министър-председателят каза още, че страната ни черпи опит от Германия, Израел и ЕС за реформиране на здравеопазването. Но за дадостигнем средното европейско ниво на здравеопазване, ще са ни необходими поне десет години.

Реформата в болничната система е безусловно необходима, коментира от своя страна и здравният министър Божидар Нанев. Той е категоричен, че връщане назад не може и да има.

По повод приетите днес решения здравният министър коментира, че всички промени ще имат съответните стъпки, като подчерта, че е много важно спешната помощ безусловно  да бъде укрепевана и подкрепяна.

Забавянето на средствата към джипитата, по думите на финансовия министър Симеон Дянков, се е получило защото когато държавата е в криза, по дефиниция няма достатъчно пари, в това число и за здравеопазването.

По време на разговорите правителството и медиците се обедниха около становището че реформата в здравеопазването трябва да бъде направена.

Според двете страни трябва да бъде направени и модернизация на спешната помощ, да се гарантира качествено здравеопазване на пациентите. Трябва да бъде направена и промяна в закона за лечебните заведения.

И лекари, и правителство смятат, че медицинският труд и всички медицински услуги трябва да бъдат остойностени.

Все още се обмисля как ще бъдат подпомагани най-уязвимите групи, като единият вариант е да бъдат въведени здравни ваучери за социално слабо при ясно формулирани критерии.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5462 |19.12.2009 Единствено учителите с 13-та заплата . 5| 4784 |24.11.2009 Заместник на Дянков оглави Здравната каса . 34| 4458 |16.11.2009 Борисов: Няма нужда от протести, нужна е реформа . 13| 4577 |16.11.2009 Реформата в БАН - след 30 ноември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads