Реклама / Ads
3| 4755 |14.10.2009 НОВИНИ

Здравната каса е машина за корупция

.
Здравната каса, като машина за престъпления Източник: Вяра Йовева
Това заяви днес в пленарна зала депутатът от Атака Павел Шопов,който определи касата като машина за корупция и престъпления. Депутатите решиха ръководството на НЗОК да бъде сменено.
 

Силно неодобрение предизвика в пленарната зала отчетът на Здравната каса за 2008 година.Според парламентарната здравна комисия в доклада са допуснати неточности.

Павел Шопов от „Атака" изтъкна, че Касата се нуждае от радикални промени и подчерта, че ръководството й е силно политизирано. „Това е каса без дъно, в която се наливат огромни средства, които не се използват по предназначение", заяви възмутеният депутат.

Ваньо Шарков от Синята коалиция също отправи критики по доклада на касата за 2008 година като подчерта, че в него не са отчетени проблемите.

Беше изтъкнато и че от контролната дейност на Касата са били спестени 15 милиона лева.

Междувременно стана ясно, че ръководството на здравната каса ще бъде сменено, заяви председателя на здравната комисия в парламента Лъчезар Иванов от ГЕРБ.

Народното събрание не прие отчета за дейността на касата за миналата година. Според ГЕРБ докладът е формален, защото копира отчети от предишни години и в рамките на 60 страници разказва устройството на касата, с което депутатите би трябвало да са запознати.

Според Лъчезар Иванов шефът на Националната здравноосигурителна каса Румяна Тодорова и доскорошният председател на управителния й съвет Емил Райнов са политически натоварени хора, които не могат да направят нужните реформи. По думите му Емил Райнов не само е кадрувал, но и е разпределял потоци пари в лекарствената политика. Иванов съобщи, че занапред НС ще избира ръководството на здравната каса. С внесени от него промени в Закона за здравното осигуряване се предвижда ръководството да бъде от 9 души, а не 50, както е било досега.

От ДПС смятат, че управляващите ще използват евентуалното отхвърляне на доклада като претекст за персонални промени в ръководството на здравната каса.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5120 |11.10.2009 Я. Стоилов: Няма клон на властта, незасегнат от корупция и скандали . 24| 4989 |08.09.2009 Я. Янев: Потресаващи документи показват корупцията . 21| 5323 |03.09.2009 Станишев и Костов: Няма доклад на ДАНС за корупцията . 4| 4840 |03.09.2009 ДАНС нищи доклад от 1000 страници за корупцията във властта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads