Реклама / Ads
2| 4347 |13.12.2019 НОВИНИ

Здравната каса ще продължи да плаща лекарствата за хронично болни

.
Всички лекарства за лечение на хронично болни ще се плащат от Здравната каса. Ограничения за лечението на хронично болни не са обсъждани от управителния съвет на Лекарския съюз и надзора на Здравната каса.
 

Редът, по който се предписват и отпускат лекарства по Здравна каса на пациенти с диабет, хипертония и сърдечна недостатъчност няма да се променя.

 

Това стана ясно след заседание на Надзорния съвет на фонда. Текстовете, които предизвикаха притеснения сред семейни лекари, са предложени от експерти и ще бъдат променени.

 

„Колкото заболявания има 1 пациент, до 3 лекарствени продукта той ще има право да получи. Подчертавам, каквато е и настоящата практика", заяви Жени Начева - председател на НС на НЗОК, заместник-министър на здравеопазването.

По думите й остава възможността и за издаване на тримесечни рецепти за лекарства по Здравна каса, а пациентът няма да се разкарва. Ще отпаднат и спорните текстове за профилактичните прегледи.

"Когато пациент се преглежда по повод на остро състояние и острото състояние позволява - да се направи профилактичен преглед, за да може да се увеличи броят на профилактичните прегледи“, каза още Начева.

 

Лекарският съюз и касата нямат сериозни противоречия по текстовете в рамковия договор за следващата година. Предвижда се средно 14% увеличение на цените на 250 клинични пътеки.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров коментира, че смятам, че е достатъчно добро, това, което са си поставили като цел в клиничните пътеки, въпреки, че предложения им са били доста по-завишени.

 

Догодина ще има повече пари за направления, изследвания и прегледи при специалисти. Съборът на Лекарския съюз даде мандат на управителния съвет да подпише рамковия договор. Очаква се това да се случи до края на годината.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4055 |27.11.2019 Парламентът ще разгледа промени, касаещи трансграничните данъчни схеми . 10| 4428 |14.11.2019 ВСС реши да продължи процедурата за избор на Иван Гешев . 1| 3856 |12.11.2019 НС прие на първо четене бюджета на Здравната каса . 2| 4113 |10.11.2019 Цветелина Пенкова: Най-важното е да продължим политиката за младите хора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads