Реклама / Ads
2| 4150 |20.06.2019 НОВИНИ

Здравната комисия: Административните неуредици не са причина за смъртта на детето

.
Кой е виновен за смъртта на 6-годишната Мими?
Административните неуредици около плащането на лекарствата нямат никакво отношение към смъртта на 6-годишното момиченце, починало от остра левкемия. Това е становището на парламентарната Здравна комисия, която изслуша директора на здравната каса д-р Дечо Дечев и представители на Университетската болница ”Царица Йоанна- ИСУЛ”, където са лекували детето.
 

Комисията се обедини и около становището, че процедурата за лечение на деца с медикаменти, които не фигурират в позитивния списък, е сложна и трябва да се облекчи, посочва БНР. Здравният министър Кирил Ананиев от своя страна пое ангажимент работна група да разгледа процедурите и да предложи варианти за тяхното облекчаване. 

 

6-годишно момиче с остра левкемия почина в ИСУЛ. От болницата са категорични, че детето е лекувано по най-добрите стандарти и с най-добрите медикаменти. В продължение на две години здравното заведение е поемало цялото лечение на детето, което не се покрива от Касата, а от родителите не са искани пари. При последния му двумесечен престой е възникнал казус с плащане в размер на 14 000 лева, които Здравната каса е поела ангажимента да осигури, но заплащането е било забавено. От Касата пък обясниха, че болницата не е предоставила навреме документите и сезираха Медицинския одит с искане за проверка.

 

От кореспонденцията по случая стана ясно, че административните неуредици нямат пряка връзка със смъртта на детето, но казусът повдига много въпроси, свързани с процедурата за покриване на лечението извън списъка на плащаните от Здравната каса лекарства.

 

В съобщение до медиите от ИСУЛ заявявиха, че процедурата е усложнена и създава напрежение и опасения не само у близките на болните деца, но и сред лекарите. От болницата настояват за среща с ръководството на Касата и Агенцията "Медицински надзор" за изясняване на конкретния казус и за отстраняване на бъдещи възможни недоразумения. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3932 |20.06.2019 Здравната комисия в парламента изслушва д-р Дечев за починалото дете . 0| 4970 |15.03.2019 Адв. Христина Николова: Юристите в здравната система са подложени на натиск . 0| 4068 |28.02.2019 Здравната комисия реши да забрани на деца да пушат наргиле в заведенията . 6| 6493 |10.02.2019 Проф. д-р Миланов: В България има криза на ценностите, здравната ситема да се поизчисти жестоко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads