Реклама / Ads
9| 5120 |24.09.2020 НОВИНИ

Здравният министър: Маските в НС не са задължителни

.
д-р Даниела Дариткова Източник: БГНЕС
Сградата на Народното събрание не е закрито обществено място. Това става ясно от отговор на здравния министър проф. Костадин Ангелов до запитване от страна на депутати на БСП. Ангелов отговори писмено на Росен Миланов и Георги Свиленски, които попитаха трябва ли да се носят предпазни маски в пленарна зала.
 

Според последната наредба на МЗ маските на закрити обществени места са задължителни. Тогава обаче се появиха въпроси - трябва ли народните представители да са с маски на работните си места, докато дебатират важните теми. От отговора на проф. Ангелов обаче става ясно, че депутатите трябва да носят маски само в помещенията, които са достъпни за граждани.

 

Достъпът до парламента обаче е контролиран. Граждани на практика могат да присъстват единствено на заседания на комисии, и то при разрешение.

 

"Всички лица, които се намират в закрити обществени места (в т. ч. транспортни средства за обществен превоз, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, национални центрове по проблемите на общественото здраве, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, железопътни гари и автогари, летища, метростанции, търговски обекти, църкви, манастири, храмове, музеи и др.), са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба, или друго средство, покриващо носа и устата (в т. ч. кърпа, шал и др.)", посочва Ангелов в писмото си.

 

Според закона за здравето за първо нарушение глобата за физическо лице за неносене на маска в изброените закрити обществени места е от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение - от 1000 до 2000 лв. За юридическо лице глобите са от 500 до 2000 лв., а при повторно нарушение - от 2000 до 5000 лв.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 5748 |21.09.2020 Проф. Кантарджиев: Не смятам, че ще се стигне до затваряне на училища. Маските намаляват броя на заразените . 8| 8862 |15.09.2020 ”Маската невъзможна”: Колко струваха маските на данъкоплатците и защитиха ли медиците? . 9| 4820 |14.09.2020 Родители от цялата страна ще протестират срещу маските на децата им в училище . 6| 4763 |13.09.2020 Родители излизат на протести срещу маските в училище

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads