Реклама / Ads
1| 4642 |20.11.2010 НОВИНИ

Здравният министър преговаря с БЛС

.
Стефан Константинов
Здравният министър Стефан Константинов ще се срещне следващата седмица с Българския лекарски съюз, за да преговарят по финансирането на здравеопазването и по клиничните пътеки.
 

На протест в петък съюзът на лекарите поиска прозрачност при разпределението на средствата за здравеопазване. Още 100 милиона лева ще отпусне здравното министерство на 47 общински болници в страната, съобщи здравният министър в Пловдив. Продължително лечение ще се извършва в 11 от тези болници, а останалите ще са за долекуване.
„Намирам думата „долекуване” за глупава. По-важно е финансирането на здравните заведения”, заяви министър Константинов.

Той пристигна спешно в Пловдив в събота заради проблема с лечението на над 120 онкоболни пациенти от областите Пловдив, Пазарджик и Смолян. През седмицата избухна скандал заради спирането на апарата за лъчелечение в онкодиспансера, което означава, че болните от рак от трите области няма къде да продължат терапията си.

Ще задължа директорите на онкоболниците в София, Бургас, Варна и Стара Загора да приемат пациентите от трите области, така че да се избегне дългото чакане”, каза Константинов след срещата с пловдивския кмет.

До три дни ще се реши дали апаратът за лъчелечение с отнет лиценз в онкодиспансера ще може да продължи да работи. Ако е възможно, той ще бъде преместен във военната болница в Пловдив.

До 6-7 месеца ще се инсталира нов апарат в университетската болница „Свети Георги”. През това време пациентите ще продължат терапията си в другите градове. Тежко болните ще бъдат хоспитализирани, за да не им се налага да пътуват, обясни министърът.
„В България има шест апарата за лъчелечение, които са по-стари от пловдивския и недоумявам защо точно на нашия беше отнет лицензът” каза след срещата кметът на Пловдив Славчо Атанасов.

Окончателно решение на проблема ще има до половин година, когато се очаква да заработи новият апарат, внесен от Германия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6206 |29.10.2010 Отсвириха Люцканов от зам.-министър в МВнР . 0| 5489 |20.10.2010 Фалстарт на делото срещу екс министър Николай Цонев . 8| 4642 |18.10.2010 Министър Дянков отсвири Алма Матер . 3| 4895 |18.10.2010 Говорител на външно става зам.-министър на Младенов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads