Реклама / Ads
6| 4677 |13.08.2013 НОВИНИ

Здравните вноски остават замразени до 2020 г.?

.
Не се налага увеличение на здравните, социалните осигуровки и данъците до 2020 г. за нуждите на здравеопазването, защото населението няма да го понесе.
 
Това е записано в Националната здравна стратегия за периода 2014-2020 г., публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването. Обсъждането й в Общественият съвет към министерството ще се проведе следващия понеделник.

Според документа няма очаквания за бързо възстановяване на българската икономика от кризата, затова няма как и средствата в здравеопазването в следващите години да се повишат сериозно. Единствената "глътка въздух" ще продължат да са парите от оперативните програми.

В стратегията са описани осем приоритета с цел осигуряване на по-добро здравеопазване. Първият е за гарантиране на всеки българин на достъп до качествена медицинска помощ. Следват: въвеждане на станалата легендарна интегрирана информационна система, по-добър финансов контрол в сектора, по-адекватна спешна помощ, подкрепа на лечебните заведения в отдалечените и малките региони на страната, акцент се поставя върху детското, училищното и майчиното здравеопазване.

Ще се работи за осигуряване на специализация на медицинските кадри и продължително обучение, ще се извърши преориентиране на здравната система към профилактиката, за да се предотвратяват социалнозначимите заболявания.

Според стратегията трябва да се въведат стимули за развитие на здравното застраховане (например чрез преференции при данък общ доход) и да се оптимизира пакетът от дейности, плащан от здравната каса. Това може да се случи, като се създадат различните видове пакети по специалности, а разходите за тях бъдат в определени граници.

В документа се посочва, че рязко намалява смъртността от инфекциозните и другите остро протичащи болести, но значително нараства относителният дял на починалите от незаразните сърдечно-съдови заболявания, злокачествените новообразувания, диабета и хроничните белодробни болести. Затова днес 66% от починалите българи са си отишли от болестите на органите на кръвообращението.

А ракът е отговорен за други 16,7%. Според анализа "отделният човек може да направи за здравето и благополучието си повече, отколкото който и да е лекар, болница, лекарство или скъпоструваща апаратура". В стратегията пише още: "Дали българинът ще бъде здрав или болен, зависи от прости поведенчески фактори." Препоръчва се да не се посяга към цигарите, алкохола и наркотиците, а да се спортува.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5540 |04.08.2013 11 у-ща остават пусти през септември . 1| 5148 |03.08.2013 Седем остават в ареста от групата за мокри поръчки . 1| 5529 |02.08.2013 Намериха каска, остават 2 м до затрупаните миньорите . 0| 5338 |30.07.2013 Остават 6 м. до затрупаните миньори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads