Реклама / Ads
0| 5353 |26.02.2010 НОВИНИ

Здравното министерство поряза лекарствата за онкоболни

.
Теодора Захариева
И тази година ще има разминаване между заявените лекарства от онколoгичните диспансери и договорените медикаменти от Министерство на здравеопазването, категорична е Теодора Захариева – председател на управителния съвет на Центъра за защита правата в здравеопазването(ЦЗПЗ) .
 

От другата седмица започват новите търгове за доставка на животоподдържащите медикаменти, заявките са направени още през август месец на 2009г., но какво е подписало министерството като доставки, не е ясно. „Има 24 позиции, по които има проблеми с тръжната документация и предстои втори търг за тях. Но по самия бюджет можем да се ориентираме, че ще има недостиг на медикаменти. Болните се увеличават ежегодно с над 35 000, а бюджетът е същият като за миналата година, това само по себе си показва, че недостиг ще има.” Друг много голям проблем в здравеопазването ни е липсата на информационна система за плануване и проследяване на лекарствата. През 2008г. обществената поръчка бе спечелена от фирма, на която авансово бе заплатено 2,5 милиона лева за изготвянето на информационната система. През 2009 г. системата трябваше да заработи, което обаче не се случи. От ЦЗПЗ са сигнализирали прокуратурата за случая. "В такъв аспект не съм кой знае какъв оптимист, че до края на година такава система ще работи", категорична е Захариева. Що се отнася до профилактиката на онкологичните заболявания в България, практиката е изцяло занемарена, алармират от неправителствената организация. Това се дължи на ограничения брой направления, издавани от джипитата, което спъва профилактичния процес, да се осъществи в желаната посока и е предпоставка онкологичните заболявания да се откриват късно.

Въпрос на организация и средства е профилактиката да възвърне нивото си от преди 1989 година. Без средства това нещо няма да се получи, поясни Теодора Захариева. По думите й детската онкология е пълна, което е сигнал, че зачестяват злокачествените образувания при децата. В Центъра за защита правата в здравеопазването са получили сигнали за два от липсващите медикаменти на малчуганите – липсват лекарствените продукти „Флуринетол” и “Еласпарктиноза”. „Страшното е когато тези деца са едно, две или три и не получава своето лечение. Няма значение дали са много или са малко, те също страдат от злокачествено заболяване, а там също има проблеми с лекарствата.” Българинът през годините не се е научил да търси и да защитава своите права. В тази насока трябва да се направят множество информационни кампании ,за да знаят българските пациенти как, от кого и към кого трябва да потърсят своите права. До момента има 15 заведени дела в съда от пациенти към Министерство на здравеопазването. Очаква се техният брой да се увеличава, поясни Захариева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5141 |09.02.2010 КС поряза Гиньо Ганев за царските имоти . 10| 4857 |15.12.2009 Умряла осъди здравното минисерство за 100 000 лв. . 5| 4713 |21.11.2009 Скелети в гардеробите на всяко министерство посрещал бюджетът . 6| 4896 |22.10.2009 М.Попова: Само това министерство може да закрие държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads