Реклама / Ads
12| 5844 |24.02.2011 НОВИНИ

Зелената енергия не значи по-висок ток

.
Мартин Димитров
Зелената енергия е бъдещето и категорично трябва да се заложи на нея, но не бива тя да стане причина за рязко покачване на цените на електроенергията.
 

Това е позицията на редседателят на икономическата комисия и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров, която той изложи по време на разглеждането на първо четене на Закона за енергията от възобновяеми източници.

"Ако го допуснем, ще направим беля, ще настроим обществото срещу зелената енергия. Трябва да се действа интелигентно, защото повечето хора са "за" зелената енергия", каза Мартин Димитров, но подчерта че трябва непремено да се  намери баланс. В този смисъл резонен и въпросът, когато достигнем 16% производство на електроенергия от ВЕИ, колко ще скочи цената на електроенергията?, припомни депутатът.

Законопроектът за енергията от възобновяеми източници е твърде важен, за да бъде политизиран, направи уговорка синият лидер. Последният срок, определен от Европейската комисия за приемането на закона, е месец март. В сегашния вариант на законопроекта обаче, по думите на Мартин Димитров, няма ясно дефиниране на административните процедури за някои възобновяеми източници като биомасата, например. Според него, тя има стратегическо предимство, защото означава, че може да се добива топлинна и електроенергия и от горски отпадъци.

"За съжаление в законопроекта няма стимулиращи текстове за биомасата", смята депутатът. Въвеждането на зони на присъединяване за ВЕИ трябва да бъде направено при ясни конкурентни начала, а не на принципа: "Който се е записал, той се е свързал", посочи Димитров. Трябва да се въведат конкретни правила, за да има по-добри условия за потребителите, а единственото такова условие е цената - който предложи по-добра цена, той да бъде свързан, добави той. "Ние сме за удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй", ако България се нуждае от повече мощности. Защо не се възстановят реакторите на "Козлодуй", вместо да се строи "Белене", посочи Димитров.

Депутатът от Коалиция за България Петър Димитров заяви, че българинът трябва да извади от джоба си 1 млрд. и 200 млн. лева повече, за да плати цената на електроенергията от възобновяеми енергийни източници. Според него тези технологии ще оскъпят електроенергията с 25%.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5038 |09.02.2011 Харчим 25% повече за електроенергия . 13| 5048 |29.01.2011 Може да има пари за по-високи пенсии и заплати . 96| 6045 |16.01.2011 Цв. Цветанов: ДС си назначи опозиция! . 58| 5590 |29.12.2010 ЕВН сурвака с по-високи цени на тока

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads