Реклама / Ads
Frognews
0| 4342 |01.07.2007

Зелената партия се възмущава от решението за "Странджа", предстои бум от незаконно строителство

.
Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) прогласи нищожността на Заповед на министъра на околната среда, с която е обявен Народен парк “Странджа”. Зелената партия на свой ред ще настоява пред Европейската комисия да бъдат приложени санкции срещу тези, които унищожават националното богатство на България.

Зелената партия изразява в писмо до медиите своето възмущение от решението на Върховния административен съд (ВАС), с което падна статутът на Народен парк „Странджа” като защитена територия. Вече няколко години в природен парк "Странджа" продължава незаконното строителство, допълват от партията. Обявяването на заповедта за нищожна дава възможност за застрояване на най-големия природен парк на България, който е предложен да бъде включен в мрежата НАТУРА 2000. Зелената партия ще информира своите колеги от Европейската зелена партия за ликвидирането на ценна защитена територия в България, която следва да бъде част от европейската мрежа НАТУРА 2000 . Зелената партия ще настоява пред Европейската комисия да бъдат приложени санкции срещу тези, които унищожават националното богатство на страната ни. България е една от държавите в Европа с най-голямо биологично разнообразие, което е национално и европейско богатство, но незаконното строителство в защитените територии ще го унищожи, се казва още в съобщението.

Всъщност “Странджа” е създаден като народен парк през 1995 г. по инициатива на група български природозащитници и лесовъди с цел дългосрочно опазване на природното и културно-историческо наследство на Странджа и осигуряване на устойчиво социално-икономическо развитие на района. С влизането в сила на Закона за защитените територии  (1998 г.), паркът е прекатегоризиран от “народен” в “природен” – една от шестте категории защитени територии, които се управляват с цел опазване на биологичното разнообразие, предоставяне на възможности за развитие на научни, образователни и рекреационни дейности, развитие на туризъм и устойчиво ползване на възобновимите природни ресурси при запазване на традиционните форми на поминък.stranja_nestinari.jpg

"Фрогнюз" напомня, че тричленен състав на ВАС прогласи нищожността на Заповед № РД-30/24.01.1995 г. на министъра на околната среда, с която е обявен Народен парк “Странджа”. Съдия Юлия Ковачева, която е депозирала особено мнение по делото, не споделя извода на мнозинството на съдебния състав по отношение нищожността на Заповед № РД-30/1995 г. на министъра на околната среда. Съобразно заключението на вещото лице, към датата на издаване на заповедта не е била изготвена карта на възстановената собственост, т.е. земеделските земи са съставлявали общ поземлен фонд, независимо от започналата процедура по реституцията им. "ФН"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Токът пак хвръкна нагоре, бизнесът - недоволен и разтревожен 5| 4255 |01.07.2007 . Двамата Руменовци пак са в ИБ на БСП, четирима са новите членове 0| 5608 |30.06.2007 . Бум на българи и румънци в Мадрид, испанците в паника 0| 4730 |30.06.2007 . Без основно образование, жилетка и триъгълник не ставаш за шофьор 2| 5488 |30.06.2007

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ