Реклама / Ads
12| 5859 |21.06.2011 НОВИНИ

Зелените: ДКЕВР лъже, че ток от ВЕИ ще ни струва по-скъпо

.
Един проблем се подменя с друг, като се говори за АЕЦ "Белене" и добиването на шистов газ. Това каза Петко Ковачев от Институт за зелена политика по повод изказване на министър Трайчо Трайков, че страната ни разполага с огромно количество шистов газ, който би стигнал за покриването на енергийните ни нужди през следващите 300 години.
 

Ковачев посочи, че при добива на този вид газ се унищожава цялата територия, на която плътно са разположени сондите. Именно затова този енергиен източник не може да е решение в борбата срещу климатичните промени.

Според Георги Стефанов от WWF – България, родните политици трябва да променят енергийната си политика и да насочат усилия към намаляването на вредните емисии и да се съсредоточат в изграждането на нисковъглеродна икономика.

Продължаваме да работим срещу изграждането на АЕЦ "Белене", каза от своя страна Деница Петрова от Greenpeace България. "Ядрената енергетика, не е решение за борба с климатичните промени", коментира тя. Петрова цитира съобщение от оператора на АЕЦ "Фукушима" - ТЕПКО, според което последиците от аварията в японската централа са надминали тези от "Чернобил".

По думите й ядрената енергетиката създава проблеми и със съхранението на отпадъците от производството, както и проблеми, свързани с добива от урановите мини. Нисковъглеродната икономика и преходът към нея ще отворят много работни места, заяви Петрова. Това е един от въпросите, който министрите по околна среда на страните членки на ЕС ще обсъждат на заседание в Люксембург по-късно днес.

На въпрос дали зелените организации са правили разчети, колко би струвал тока у нас без ядрена енергетика, бе посочено, че електричеството от ВЕИ би излезнало по-евтино на домакинствата. Според зелените при формирането на цената на тока от ядрените централи не се отчитат парите, необходими за подържането на блоковете, когато те вече са излезнали от експлоатация. Сега страната ни дава по 100 млн. лв. годишно за поддръжката на първи и втори блок на АЕЦ "Козлодуй", които вече са затворени.

Петко Ковачев коментира, че у нас Държавната комисия за енергийно и водно регулиране откровено лъже, като твърди, че производството на ток от ВЕИ води до увеличаване на цената на електричеството. Той посочи, че у нас само 3,33% от произведеното количество ток е от ВЕИ и то не може да окаже решаващо значение за стойността на ел. енергията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5779 |08.03.2011 Каракачанов: ЕРП-тата налагат цените, а ДКЕВР обслужва монополите . 3| 5155 |21.01.2011 ДКЕВР: Такса „водомер” не е актуална за ''Софийска вода'' . 2| 5245 |23.11.2010 ЧЕЗ с поредна глоба от ДКЕВР . 4| 4557 |13.10.2010 ЧЕЗ се опъна на ДКЕВР, няма да сваля таксите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads