Реклама / Ads
5| 4678 |07.09.2011 НОВИНИ

Зеленогорски на вот с партия назаем

.
Найден Зеленогорски
Дясната коалиция “Заедно за община Плевен”, която трябваше да издигне кмета на града Найден Зеленогорски за четвърти мандат, няма да участва в изборите.
 

Решението е на Централната избирателна комисия, пише в. Труд. Изборните надзорници уважиха жалба на БСП, които настояваха за отмяна на регистрацията на коалицията, дадена от Общинската избирателна комисия.

Сагата с регистрацията започна през август с жалба на ВМРО-БНД, че в първоначалния вариант на коалицията “Заедно за община Плевен” в документите й присъства абревиатурата на отцепилите се от партията на Красимир Каракачанов: ВМРО-НИЕ. Според Изборния кодекс никоя партия няма право да се явява с името или абревиатурата на друга, по-стара партия.

 

Заради това ЦИК отмени регистрацията на коалицията, а ОИК трябваше да даде указания за изчистване на документите в 3-дневен срок. На 29 август “Заедно за община Плевен” внасят нови документи, в които ВМРО-НИЕ са изписани с пълното си име и абревиатурата я няма, а ОИК ги пуска на изборите. Следва жалба от БСП в ЦИК, че регистрацията на коалицията е недопустима. В понеделник следобед на тежко заседание ЦИК уважава жалбата и отстранява кметската коалиция от вота. Така единственият шанс на Зеленогорски да участва в местните избори е формално да стане кандидат с регистрацията на някоя партия. Говорителката на ЦИК от квотата на БСП Ралица Негенцова обясни пред “Труд”, че проблемът е в документите на дясната коалиция. Според нея, вместо да отстранят нередностите и да махнат абревиатурата на ВМРО-НИЕ, те са представили пред ОИК решение за създаване на нова “местна предизборна коалиция” за участие във вота на 23 октомври. Датата обаче е била 29 август, тоест ден след изтичане на крайния срок за регистрация на коалиции пред ОИК за местните избори. На това основание ЦИК отменя участието им в изборите.

 

“Вместо да направят указаните промени, а именно да изпишат пълното наименование на коалиционната партия, те предлагат на ЦИК документ за нова коалиция”, обясни Негенцова. Според нея юристите в ЦИК са били единодушни в решението. Според източници на “Труд” от комисията решението не е взето единодушно, а “за” отрязване на кметската коалиция в Плевен са гласувани предимно членовена ЦИК от квотата на ГЕРБ и БСП. Представителите на “Атака” не взели участие в гласуването, а ДПС били против отказа на регистрация.

 

Отменената регистрация на дясната коалиция в Плевен ще затрудни участието на кмета Зеленогорски в местния вот. След отмяната на регистрацията на коалицията в щаба на Зеленогорски са получени поне 10 предложения от партии, чиято регистрация може да послужи на сегашния десен плевенски кмет да участва във вота. Зеленогорски обясни, че решение тепърва ще се взема, но отказа да назове партиите, от които евентуално би могъл да се яви на вота. Мотивът му е да се предотврати натиск и репресия върху тях, защото “вече нищо не би ме учудило”.

 

Градоначалникът нарече решението на ЦИК “опит за политическо убийство на автентичната десница”, но прогнозира, че “сега дори и тези, които не са мислели да гласуват за нас, ще го направят, защото виждат посегателство върху демокрацията”. “Това не е изолиран акт, а цялостна стратегия там, където управлява автентичната десница - в Монтана, в Плевен, подобно нещо се готви и в Кюстендил”, предупреди кметът. Той сравни случващото се с времето веднага след 9 септември 1944 г. - първо не се допускат политическите опоненти до избори, после идват репресиите и концлагерите, а накрая - чл. 1 от Живковата конституция. “След 21 години демокрация действат като Сталин - има човек, има проблем, няма човек, няма проблем”, възмути се още кметът на Плевен.

 

Градоначалникът се закани да информира председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и Европейския парламент, както и всички посланици в България. Сините обмислят и национален протест срещу политическия натиск и административния произвол. “Демокрацията е в опасност”, отсече Зеленогорски и изрази съмнения за сериозни фалшификации в деня на вота. (Труд)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 49| 6371 |30.08.2011 ДСБ: Коалиция с партия, "цепеща дясното", е невъзможна . 18| 5460 |12.07.2011 В БСП не мислели за избори, а кой да командва партията . 57| 4757 |12.07.2011 М. Димиторов: ГЕРБ е партия с две лица . 22| 6476 |29.06.2011 Фрийдъм хаус: Президентът се политизира; формира партия в нарушение на традицията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads