Реклама / Ads
5| 4518 |28.12.2009 НОВИНИ

Земеделието било на автопилот 8 години

.
Министър Найденов има решение за тютюнопроизводителите
За 8 години секторът беше оставен на автопилот, каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по бТВ.
 

Това е единственият сектор, който се управляваше от една-единствена политическа сила, добави министър Найденов. Според него недоволните сега са, защото в този сектор се разпределят най-много средства от бюджета на ЕС – 48% и там очакванията са най-големи, но точно този сектор е бил оставен на автопилот по линия на същата обща селскостопанска политика.

Две години поред животновъдството не е получавало доплащане, но това е вече минало, каза министърът. Според него трябва да се промени системата на подпомагане – дали средствата да отиват за инвестиции или за оцеляване.
По думите му само 3000 ферми са успели в края на годината да покрият европейските изисквания и би трябвало останалите да бъдат закрити. Министър Найденов отбеляза, че само от 14 декември са изплатени половин млрд. лева плащания за земеделските производители.

Мирослав Найденов отбеляза, че никой не е обяснил на тютюнопроизводителите, че реформата в областта на тютюнопроизводството е стартирала през 2004 година в ЕС и тя приключва през 2009 и че те трябва да имат алтернатива. Ние трябва да заместим това производство с инвестиции по линия на развитие на селските райони, каза министър Найденов. По думите му е имало програма за алтернативна заетост в тези засегнати райони още по времето на министър Дикме, но по нея след неговото отстраняване не е направено нищо.

Сега с тютюнопроизводителите е намерено решение. Предложени са им два варианта – или пари по линия на националното доплащане – около 80 млн. лева, които обаче могат да се изплатят в края на годината или да се изкупи еднократно продукцията в размер на 116 млн. лева, което производителите са приели и това предложение ще бъде внесено в Министерски съвет, каза Мирослав Найденов.

Според него ветеринарно-медицинската инспекция си гледа работата и няма опасност от некачествени храни по празниците, но все пак хората трябва да внимават особено сега, когато по селата се колят прасета. Хубаво е и това месо да бъде проверявано от ветеринарните лекари в селата, каза още министърът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 4990 |20.12.2009 Б. Борисов: 20 години държавата толерираше престъпността . 16| 4765 |12.12.2009 В. Сидеров: Не може за 2 месеца да оправим бакии от 20 години . 3| 6013 |01.12.2009 5 години затвор за Амигоса . 1| 5428 |30.11.2009 Обвинението поиска 10 години за ортака на Доктора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads