Реклама / Ads
1| 5795 |31.08.2012 НОВИНИ

Земеделските асоциации излизат в подкрепа на държавния търг

.
В сутрешния блок на bTV тази сутрин водещите представители на земеделския сектор у нас излязоха с официално становище в подкрепа на обявения търг за продажба на земи по Държавния поземлен фонд.
 

 

Експертите коментират, че това ще е вторият национален търг за земи от приемането на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи на 25.04.1991 г. по време на управлението на СДС. За старта на този търг браншът апелира от 2010 г. и е бил повод на множество дискусии с Министерството и регионалните дирекции. Сега е най-правилният момент да се случи, защото интересът към покупката на земи е в своя пик, именно заради наближаващия нов програмен период на ЕС.

 

 „Тези земи трябва да бъдат продадени до 2013 г. като част от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), за да бъдат включени в следващия програмен период на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз за 2014-2020 г. Така за тях секторът ни ще получи по предварителни сметки 30 млн. лева субсидии. Ползите от това за всички ни са безспорни и факт, който никой не може да обори”, споделят представителите на най-големите земеделски организации - Българската асоциация на собствениците на земеделски земи, Асоциацията на земеделските производители и Асоциацията на собствениците на поименни компенсационни бонове.

 

В дългосрочен план се очаква крайните цени на жизненоважни продукти могат значително да спаднат до няколко години. Сред тях за хлябът, млякото, месото и редица други. Също така се предвижда да бъдат открити много нови работни места, с което да се стимулира намаляването на безработицата и то в региони с изключително високи проценти на такава. Причина за това е, че много от тези държавни земи сега пустеят, а никой не иска да ги вземе под наем за 3 или 5 години, защото инвестициите в трайни насаждения са изключително големи, а тези срокове много малки. Също така, тези земи често са около или по средата на частни земеделски земи, на които се отглеждат трайни насаждения или има ферми и стопанства.

 

По данни на Мирослав Найденов всички правителства до сега са пускали отделни парцели за продан чрез търг, което е облагодетелствало избрани региони или хора. Сега обаче Министерството пуска наведнъж абсолютно всички тези земи, които реално не се стопанисват. С това всички овощари, животновъди и земеделци в страната ликуват, защото ще могат да участват в търга и чрез него да закупят тези земи, които сега само им пречат, за да ги облагородят и използват за разширяване на своя бизнес. По негови данни близо 80 млн. лева ще са преките и косвени приходи от този търг, но не за министерството, а за обществото. Освен за развитие на селското стопанство, изчистването и облагородяването на тези земи ще се отрази и на обикновените хора, категорични са в сектора.

 

Обявените от Министерството на земеделието 150 000 дка земи са последните, които три поредни правителства не са успели да продадат или отдадат под аренда, след провеждането на множество областни и общински търгове през последните 10 години. „Тези земи представляват едва 5% от Държавния поземлен фонд. Те са пустеещи и малки парцели, които от години опитваме да продадем, но не представляват инвестиционен интерес, защото са 8-ма и 9-та категория”, коментират от Министерството. Законът приет от СДС не предвижда друг начин за продажба на тези земи, а притежателите на компенсационни бонове и земеделците от години чакат държавата да „изчисти” тези пустеещи ниви, за да може секторът да ги върне в обръщение.

 

Министърът акцентира, че търгът е изцяло законосъобразен, позовавайки се на Закона за собствеността и ползване на земеделска земя. В него е заложено, че министърът на земеделието организира търгове и с Правилника за приложение и специална наредба се урежда редът за закупуване на земя от Държавен поземлен фонд на собственици на компенсаторните бонове. Този закон е приет още през април 1991 г. от 78-ото правителство на България, коалиция между БСП, СДС и БЗНС.

 

„Поименни компенсаторни бонове са издадени на земеделски собственици, на които държавата не е успяла да върне земята. Те имат право да купят директно земи или могат да продадат своите бонове през фондовата борса и по този начин да бъдат финансово обезщетени“, каза преди дни министър Найденов пред журналисти в Добрич. „Собствениците на бонове могат да участват в търговете като продадат земите, като при всички случаи при номинал от около 0,80 лв. това ще донесе печалба. Несправедливостта ще бъде поправена, защото емитирането е било на номинал 1 лв.“, допълни още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5880 |26.06.2012 “Берета трейдниг” покрива всички загуби на земеделските стопани . 9| 7876 |17.06.2012 Секстормоз, пиянства и „къртици” в тайните служби излизат наяве . 3| 5665 |17.05.2012 Депутатите излизат на Синя зона . 8| 5097 |22.03.2012 Такситата излизат на протест

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads