Реклама / Ads
3| 4761 |08.04.2010 НОВИНИ

Земеделските заменки бият горските; пак иде глоба от ЕС

.
Мирослав Найденов
Замени на земеделски земи в размер на около 450 000 декара били извършени през периода 1998 – 2009 г. от бившите министри.
 

Заменките в България вече са нарицателно, термин, обяви по БТВ министърът на земеделието и горите Мирослав Найденов. Той уведоми, че преди няколко дни е получено писмо от Брюксел за заведена процедура по отношение на предполагаема нерегламентирана държавна помощ, във връзка със земеделски земи. Неправомерните заменки на земеделски земи се оказали в пъти повече от заменките на гори, добави министърът. Писмото дошло на английски, но страната ще изчака то да пристигне и на български, за да отговори, печелейки време по този начин, съобщи още Найденов.

България вероятно ще получи подобно писмо и за нерегламентирана помощ и за общински терени, допусна министърът. Той каза, че от ЕК отново искат да глобят страната заради земеделските земи. При горите ставало дума за около 30 хил. дка, а при земите те били 15 пъти повече.

Вчера бил подготвен доклад, с който бил запознат и главният прокурор Борис Велчев, а днес ще се образува наказателно дело, първо срещу неизвестни извършители, после срещу онези, които са подписвали въпросните заменки. Те били подписвани от бивши министри на земеделието. Замени на земеделски земи в размер на около 450 000 декара били извършени през периода 1998 – 2009 г. от бившите министри. От 2007 г. до 2009 г. при тройната коалиция били направени почти една трета от заменките. Найденов предупреди, че ако е имало престъпления, тези длъжностни лица ще си получат наказанията.

Министърът на земеделието не направи прогноза колко голяма ще бъде глобата за България, но обясни, че ситуацията ще е тежка е ситуацията, ако не успеем да защитим позицията си. Заменките не са подписвани само от министри и когато е подписвал един министър, над него е имало МС, кабинет, министър-председател, напомни той.

Frognews.bg напомня, че земеделските министри от 1998 г. насам са синият Венцислав Върбанов, Мехмед Дикме, който понастоящем минава за фигура, близка до ГЕРБ, Нихат Кабил и Валери Цветанов. Последните двама бяха от квотата на ДПС в правителствата на Сакскобургготски и Станишев. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4555 |21.02.2010 Солидни комисионни от заменки пълнели партийни каси . 10| 4622 |13.02.2010 Скандални заменки по родното Черноморие . 4| 4572 |10.02.2010 Обявяват заменките за недействителни? . 5| 5268 |08.02.2010 Депутат от ГЕРБ без имунитет заради скандал със заменки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads