Реклама / Ads
3| 5241 |28.07.2009 НОВИНИ

ФТ: Земен бивш бодигард и кмет, Борисов ще се нуждае от агресивност

.
Бойко Борисов Източник: Вяра Йовева
"Файненшъл таймс" отбелязва, че тези, които подкрепят по-нататъшното разширяване на ЕС, трябва да се молят Борисов да постигне успех.
 

Новото българско правителство го чакат трудни дни, пише днес в коментар авторитетният "Файненшъл таймс", съобщава БТА. Материалът, посветен на вчерашното встъпване в длъжност на кабинета на премиера Бойко Борисов, е озаглавен красноречиво "Начални затруднения". Земен бивш бодигард и кмет на София, Борисов ще се нуждае от цялата си агресивност, за да победи най-упорития враг на България: корупцията, подчертава авторитетният ежедневник.

"Файненшъл таймс" отбелязва, че според мнозина в Брюксел България и Румъния са били приети през 2007 г. в ЕС прекалено рано. Реформите в двете страни оттогава се забавиха и те са давани като доказателство против по-нататъшното разширяване на съюза, посочва изданието.

Според "Файненшъл таймс" българите са избрали в лицето на Бойко Борисов лидер, публично ангажиран с промяната на опетнения имидж на България
. Силата на мандата на Борисов и съставът на неговата коалиция дават поводи за оптимизъм, че той ще е в състояние да превърне популистката риторика за "чисти ръце" в реалност, коментира вестникът.

В същото време изданието подчертава, че това няма да е лесно. Връзката между бизнеса и политиката в България е силна, аргументира се изданието, като отбелязва, че други са се опитали да я победят, но са се провалили, включително предишно правителство, в което самият Бойко Борисов е заемал пост в министерството на вътрешните работи.

"Тези, които подкрепят по-нататъшното разширяване на ЕС, трябва да се молят Борисов да постигне успех", пише вестникът. Ежедневникът се аргументира, че от 2007 г. импулсът за разширяване е бил загубен и апетитът на много сегашни страни членки като Франция (за приемане на нови държави) е отслабнал.

Ако дуото от Югоизточна Европа се провали, пише изданието, като има предвид България и Румъния, ще се прокраднат съмненията за прословутата преобразуваща сила на ЕС
и перспективите за разширяване на съюза към Западните Балкани ще пострадат.

"Това ще е трагедия", предупреждава "Файненшъл таймс". Вестникът се мотивира, че "перспективата за присъединяване към ЕС, колкото и дълъг и тежък да е пътят, е един от малкото стабилизиращи фактори на Балканите. Колкото и тъп да е, разширяването е най-силният външнополитически инструмент на ЕС."

"Като доказва България, присъединяването не бива да бъде извършвано прибързано, но и не трябва да се допуска това, което става в София, да разстройва" процеса на приемане на нови страни членки, отбелязва в заключение "Файненшъл таймс".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5764 |15.06.2009 Бодигардове от Израел пазят живота на Яне Янев . 0| 4599 |13.07.2008 Слаб земен трус стресна Стражица . 19| 6491 |02.05.2008 Бодигардове на Доган нападнаха оператор на телевизия СКАТ . 5| 5129 |14.02.2008 Фандъкова пак е зам.-кмет, Борисов не прие оставката й

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads