Сряда, 24 Април 2019, 21:20
Реклама / Ads
Frognews
0| 3831 |14.05.2009

Т. Зилберхорн: България не получава категорично мека оценка

.
Германският Бундестаг
Спирането на европейски помощи за България бе правилен ход, тъй като вече се забелязват първите положителни резултати от тази мярка. Това казва в оценка за доклада на ЕК за България германският депутат Томас Зилберхорн.

С Томас Зилберхорн, който е член на комисията по европейски въпроси в Бундестага, разговаря Емилиян Лилов от Дойче Веле.

"България не получава категорично мека оценка от Европейската комисия. В доклада се признават успехите, но същевременно се посочва много ясно, къде правителството трябва да положи още усилия. Най-вече в съдебната реформа има още какво да се желае; не е приключила реформата на вътрешното министерство и не са изчистени отношенията между него и ДАНС; има нужда от подобряване работата на съдебните органи при повдигането на обвинения и постановяването на присъди за корупция и участие в организирани престъпни схеми.

Мерките трябва да бъдат подплатени с резултати

Не са достатъчни само законодателните и административните мерки - най-после те трябва да бъдат подплатени и с конкретни практически резултати в борбата срещу корупцията и организираната престъпност", казва германският депутат. Това ли, според него, иска да каже Комисията, когато говори за нуждата от продължаване и задълбочаване на усилията?

"Да, разбира се. И ако позволите да разширя малко тематиката с нещо много важно преди изборите за ЕП - това е темата за финансирането на партиите в България. Тук Комисията казва много ясно, какво трябва да се свърши в България. Посочва се, че въпросът с партийното финансиране е задача основно на правителството и тя трябва да бъде решена още преди европейските и националните избори тази година", изтъква Зилберхорн.

Чухме и първите критични бележки на критиката на Комисията. Германската консервативна депутатка Инге Гресле например определи докладите за България и Румъния повече като "прозаично четиво" и по-малко като "ориентир за оценка на напредъка". Съгласен ли е Томас Зилберхорн с такава една оценка?

"Заключенията на Комисията традиционно са по-учтиви и по-въздържани оценки, отколкото тези в парламентарното пространство. Това, което очевидно притеснява колежката Гресле, е, че изминаха две пълни години от приемането на България и Румъния в ЕС, за което време те можеха да направят повече за решаването на съществуващите проблеми, ако имаше политическа воля за това. В този смисъл мога само да се присъединя към призивите за продължаване на реформите, да няма никакво отпускане, а препоръките на Комисията да бъдат възприети с цялата им сериозност.

София да докаже, че играе на страната на народа

В противен случай тя няма да има друг полезен ход, освен отново да посегне към ножа, с който да продължи да реже от европейските фондове за България и Румъния. Трябва да се разбере още, че най-вече гражданите на България и Румъния имат интерес от това, да бъдат извършени тези реформи, защото именно за тях са предвидени средствата, които сега са блокирани. А правителствата им трябва да докажат, че играят на тяхна страна и дърпат въжето в същата посока", казва германският депутат, като изтъква, че интерес от това имат също и гражданите на ЕС, в това число тези на Германия.

"Това, естествено, е така. България и Румъния получават повече средства от ЕС, отколкото внасят в общия бюджет. Разбира се, никой не оспорва правото им да се възползват от европейските фондове, но това означава, че тези средства трябва да стигат там, за където са предназначени."(ДВ)
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания. Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Млади немски журналисти стопират из България в оригинален европроект 5| 4177 |09.05.2009 . Тартор на джебчийска банда от България осъден на затвор в Англия 5| 4449 |08.05.2009 . Еколози: България ще плати милиони заради Натура 2000 3| 4054 |08.05.2009 . БСП ще вади България от бурните води 38| 4200 |01.05.2009

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах