Реклама / Ads
3| 7301 |12.10.2011 НОВИНИ

Зимата: голям студ, малко сняг

.
дебелият сняг ще е по-скоро рядкост
По-хладен и по-сух от нормалното ще е декември; януари и февруари 2012 г. ще са с температури близо до нормалните, но с по-малко валежи.
 

Зимата тази година ще е по-суха и по-мразовита от нормата. Характерни за сезона ще са честите нахлувания на сух студ от север, съобщи вчера синоптикът от TV-MET Даниел Пенев, пише в. 24 часа. Въпреки че ноември ще започне с малко по-високи температури и сравнително сухо време, в средата и в края на месеца се очаква трайно захлаждане с валежи от сняг по планините. Тогава там ще натрупа трайна снежна покривка. За ски обаче ще е по-подходящо чак през декември, когато дебелината на снега ще е над 60 сантиметра. Всъщност това е необходимата снежна покривка за откриването на скисе зона.

По-хладен и по-сух от нормалното ще е декември, каза още метеорологът. Тогава щели да преобладават антициклонални обстановки, когато слънцето е силно, но “хапе” от студ, особено сутрин при минусовите температури.

 

През последния месец от годината у нас често ще има мъгли в низините и котловините. Според най-дългосрочната прогноза януари и февруари 2012 г. ще са с температури близо до нормалните, но с по-малко валежи. Въпреки че октомври вече сериозно изстуди къщите ни, като цяло месецът ще е с температури около и над нормата. Причината са няколкото почти летни дни в началото на октомври. Равносметката за валежите също ще е малко над нормата.

 

Студът, който скова България от събота, се дължи на студен атмосферен фронт, а след него и на средиземноморски циклон, който премина южно от страната, обясни Даниел Пенев. Той вече е над Черно море. От днес температурите леко ще се повишават. Ще има променлива облачност, по-значителна в сутрешните часове. Около обед предстои повече слънце. Ще духа обаче умерен северозападен вятър. Сутрин термометърът ще показва между 6 и 11 градуса. Максималните стойности за деня ще са между 18 и 23, а в Сандански и до 25 градуса. Няма да вали.

 

В четвъртък от север отново ще се заоблачи и около и следобед в Северна и Източна България ще завали. Съвсем слабо обаче ще се затопли. Минималните температури ще са между 8 и 13, а максималните - между 19 и 24 градуса.

Ново захлаждане идва в петък, когато вятърът от северозапад ще се усили. Повече слънце ще има до обед, но по-късно от югозапад облачността ще се увеличи и през нощта срещу събота ще завали в южните райони на страната.

Заоблачаването ще се дължи на нов средиземноморски циклон, който ще премине южно от страната, поясниха от метеорологичната фирма.

 

През първия почивен ден на седмицата ще е мрачно и ветровито. Падането на температурите ще продължи. Максималните стойности на живака вече ще са от 8 до 13. Дъждът ще се обърне в сняг на височина 1600-1700 метра. Събота срещу неделя дъждът ще отслабва.

 

В неделя облаците от северозапад ще се разкъсват. Следобед в Западна България дори ще е слънчево. Това обаче няма да попречи на температурите отново да слязат надолу. Най-ниските показатели на термометъра ще сочат вече между 0 и 5 градуса, а най-високите - от 7 до 12 градуса.

 

Между 17 и 19 октомври ще е слънчево, но студено. На 17-и минималните температури ще паднат до -3 градуса, а максималните ще са между 9 и 14 градуса.

 

От 19 до 21 октомври се очаква ново атмосферно смущение, което ще донесе нови, но слаби валежи, отбеляза Даниел Пенев. Времето ще е около нормалното за октомври - минималните стойности на живака ще са над нулата, а максималните - 10-15 градуса. Между 22 и 27 октомври се връща циганското лято - иде чувствително затопляне, ще е слънчево и почти без валежи. Максималните температури ще са между 19 и 25 градуса. В края на октомври пак ще има краткотрайно захлаждане. (24 часа)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 6103 |03.10.2011 В. Сидеров: Илия Илиев е по-голям мафиот от цар Киро . 70| 11613 |30.09.2011 Внукът Йорго-най-голямото зло във фамилия Рашкови . 66| 7889 |17.09.2011 И Каролев пише писмо: Стоичков, бъди мъжкар и поне малко повече умен! . 1| 4620 |14.09.2011 Малко са инфектираните с вируса на птичия грип в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads