Реклама / Ads
1| 5854 |26.12.2014 НОВИНИ

Зимата се завърна! Сняг вали в София и Пампорово

.
Зимата се завръща тази вечер. Снегът вече дойде в столицата. Утре пътуващите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, предупреждават от пресцентъра на Агенция "Пътна инфратсруктура". Прогнозата на синоптиците от БАН е за превалявания от сняг в Северозападна и Северна България, като през нощта те ще обхванат по-голямата част от страната.
 
На места вали слаб дъжд, а в Пампорово от 14 часа вали мокър сняг, но няма образувана снежна покривка на пътното платно. Фирмата, която поддържа този участък е в готовност и при по-обилен снеговалеж ще започне почистване на пътищата в района на Пампорово. Заради мрачното време и валежите по високите части видимостта е намалена. През деня не са получавани сигнали за инциденти, които да затрудняват движението на автомобилите. Няма затворени пътища в областта.

Дъжд Вали в Шумен, пътищата са мокри. Същото е положението в областите Бургас, Варна, Добрич, Силистра и Хасково.

Шофьорите, на които утре им предстои пътуване в Северозападна България - проходите "Петрохан", "Витиня" и останалите високопланински пътни участъци, да предприемат пътуване само с автомобили, подготвени за зимни условия. Затворени за движение на всички видове моторни превозни средства са проходите "Троянския", "Златишки" и Върбишки".

Агенция "Пътна инфраструктура" препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим за поддържане на републиканската пътна мрежа. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg , и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно, при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

През нощта и утре преди обяд ще превалява в по-голямата част от страната – сняг, в югоизточните райони и по Черноморието – дъжд. Ще духа умерен северозападен вятър и с него ще продължи да нахлува студен въздух. След обяд валежите ще спират, а облачността над югозападните райони ще се разкъса. Минималните температури ще са между минус 3° и 2°, а максималните между минус 2° и 3°. Атмосферното налягане ще се понижава и ще е по-ниско от средното за декември.

Над Черноморието ще е облачно с превалявания, в северните райони от дъжд и сняг, в южните от дъжд. Ще духа умерен северозападен вятър. Максимални температури на въздуха 3°-5°, на морската вода: 8°-10°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Над планините времето ще бъде облачно, по билата и мъгливо. Ще превалява сняг. Вятърът ще е умерен до силен от запад, северозапад. Температурите ще се понижават и максималната на височина 1200 метра ще е около минус 4° - минус 5°, на 2000 метра – около минус 11°.

В неделя ще духа до умерен, в Източна България силен южен вятър и температурите бързо ще се повишат. В часовете около и след обяд бързо ще се заоблачи и в по-късните часове на деня от запад ще започнат нови валежи от сняг. През нощта срещу понеделник валежите ще обхванат цялата страна, в Западна България и планините ще са от сняг, а в Източна - отначало от дъжд. Вятърът ще стане северозападен и с него ще започне да нахлува още студен въздух.

В понеделник валежите ще продължат, в по-голямата част от страната с понижението на температурите дъждът ще премине в сняг. Само в югоизточните райони ще продължи да вали дъжд. В Дунавската равнина и Западна България ще се образува снежна покривка. Във вятърът навсякъде ще се ориентира от север-североизток. Застудяването ще продължи. Ще се задържи облачно, валежите в повечето райони ще спрат, само в западните и планинските ще продължи да превалява слаб сняг.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6068 |26.12.2014 Още днес ни обещават сняг . 10| 11114 |25.12.2014 Иде зима! Истинска, със сняг! . 1| 4313 |21.12.2014 Тази нощ започва зимата . 2| 4069 |13.12.2014 ТЕЦ „ВАРНА“ няма възможност да работи през зимата на 2015 Г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads