Реклама / Ads
1| 4781 |13.06.2007 НОВИНИ

"Зюддойче цайтунг": Българските медии вярват, че сестрите скоро ще са свободни, кабинетът - не

.
Авторитетният германски ежедневник "Зюддойче цайтунг" счита, че казусът на осъдените ни медици, вероятно е на последната миля от маратона. Вестникът пише, че българските медии упорито са се хванали за слуховете, че сестрите ще бъдат освободени преди края на германското председателство на 1 юли, докато правителствените кръгове изразявали скепсис.
 

 

sestra_libia.jpgЗападът засилва усилията си, за да освободи задържаните в Либия български медици. Либийското ръководство изпраща позитивни сигнали за това ... но всъщност го прави за пореден път.

Така започва големият репортаж на авторитетния баварски "Зюддойче цайтунг"за съдбата на осъдените на смърт медицински сестри и палестинския лекар, които са получили подкрепата на най-важните европейски държави. Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, който в момента представлява ЕС на най-високо равнище (Германия председателства Съюза), настоя по време на посещението си в Триполи, Либия да освободи българите. Вестникът описва съдбата на задържаните и осъдени българки и прогнозира, че казусът е на последната миля от маратона, защото в либийската столица се усещало раздвижване. Прогнозата се дължи до голяма степен на изказването на сина на Кадафи Сейф-ал Ислам за това, че преговорите за освобождаване се намират в своя край. Българските медии упорито са се хванали за слуховете, че българските сестри ще бъдат освободени преди края на германското председателство на 1 юли, коментира "Зюддойче цайтунг". В средите на българското правителство обаче цари скепсис. "Не сме оптимисти, че скоро ще има разрешение" - са посланията от правителствените кръгове. Фондация "Кадафи" многократно е сигнализирала, че освобождаването на медиците е предстоящо, но това никога досега не се е случвало. Говорителят на засегнатите семейства Идрис Лага твърди, че постигането на съгласие е блокирано поради факта, че европейците не дават ясна информация за големината на възможните обезщетения, коментира германският ежедневник.

"ФН"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5542 |12.06.2007 БУШуващи световни медии коментират срещата в София . 1| 6422 |19.04.2007 Българските тамплиери се събират, Великият Канцлер от Италия идва у нас . 0| 6026 |23.04.2007 Външните министри на ЕС взимат отношение по казуса с българските медици . 0| 4962 |08.05.2007 Майкъл Хъмфрис: Не можем да поемем отговорността на българските власти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads