Реклама / Ads
70| 5998 |24.04.2014 НОВИНИ

Златанова: Моля ви, не правете пропаганда по европейските фондовe

.
Моля ви, не правете пропаганда по европейските фондове, апелира към всички политически партии в България вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова и им препоръча: "Дискутирайте европейски политики, миграция, банковия съюз, социалната политика, заетостта, как да работи по-добре вътрешният пазар".
 

Грешки са ставали, вероятно се случват и сега, но, моля ви не политизирайте. Нека от днес да спрем да политизираме до края на кампанията, защото политиката не се прави по медиите, категорична бе Златанова. Тя допълни, че не би позволила България или това правителство да е залог за нечии политически интереси.

Вицепремиерът допусна, че тази пропаганда  може би има за цел да замете под килима нещо, което се е случило преди.

Златанова подчерта, че в момента това, което се прави за земеделските производители и селски общини, е да се направи така, че системата да работи както трябва, за да не се налага след това да се обяснява за един или друг пропуск, който се пише на гърба на цялата държава. Златанова призова към спазване на закона и правилата.

Коментарът си Зинаида Златанова направи на пресконференция днес, в която участва и зам.-министърът на земеделието Явор Гечев. Той обясни, че още две години ще се занимаваме с одитни доклади заради нарушения при управлението на ГЕРБ.

Гечев категорично защити земеделското министерство и фонда, като подчерта, че се борят за всяко едно евро, което идва от ЕС. Това, което е било възможно със съмнителен приоритет с програмата вече няма да бъде възможно. Още две години ще сърбаме попарата от чужди грешки, но ЕК не се интересува кой е бил на власт, а какви злоупотреби са били направени, допълни заместникът на Греков.

С критиката към предишните управляващи продължи и Мирослав Николов, изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие". По думите му, те са криели от години проблеми в земеделския сектор. Заварихме доклад на Европейската сметна палата от май 2013 и ГД "Земеделие" на ЕК, с което Брюксел настоява за обяснение за средствата за публичност за програмата за развитие на селските райони. В доклада се посочва за нарушаване на процедурата, по която са избирани изпълнители на проекта, обяви Николов.

Той се оплака, че новото ръководството на ДФЗ е заварило над 6000 отлежаващи проекта, хаос в администрацията, липсващи документи, недостиг на средства за всяка една от мерките, предвид интереса към програмата. Огромно количество проекти са били пред отказване, защото земеделските производители не са успявали да намерят финансиране. Николов смята, че е подета кампания срещу ДФЗ от хора, които са пряко отговорни за състоянието му.

През 2011-2012 г. са одобрени 126 договора за 392 транспортни превозни средства, от тях 14 са били за луксозни автомобили.

Предвид щедростта на предишните управляващи ДФЗ не е одобрил нито един проект за транспортни превозни средства, въпреки че за 2013 г. са подадени 348 заявления за 1753 транспортни средства, от които 340 луксозни транспортни средства, коментира вече изнесените от министър Греков факти Виолета Александрова, зам.-изпълнителен директор на ДФЗ. Според Явор Гечев за изплатените луксозни автомобили отговорност трябва да се търси на някой друг и няма как те да останат за сметка на държавата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5005 |11.04.2014 Златанова: Еврофондовете са най-контролираните пари . 38| 6982 |08.04.2014 Пеевски номиниран за евродепутат и от ДПС-Смолян . 23| 6910 |05.04.2014 Министър Златанова: Ползват еврофондовете за пропаганда . 11| 6073 |31.03.2014 Златанова: Адвокатите да преосмислят увеличаването на таксите си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads