Реклама / Ads
7| 5481 |21.12.2013 НОВИНИ

Златанова представи новия Наказателен кодекс

.
Зинаида Златанова Източник: Булфото
Строги санкции за злоупотреби с чужди пароли в интернет, както и при случай на заразяване на чужд компютър с вирус се предвиждат в проекта за нов Наказателен кодекс, който вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова представи на заседанието на Министерски съвет.
 

За кражби на пароли и влизане в чужди профили новият Наказателен кодекс предвижда затвор до 2 години или пробация, както и глоба до 10 хиляди лева. Хакерите, които заразяват компютри с вирус, ще бъдат наказвани с лишаване от свобода до 4 години, а възможната глоба отново е до 10 хиляди лева.

Друга голяма промяна е свързана с наказанието „доживотен затвор без право на замяна", което напълно отпада. Поставянето на бомба и държането на човек като заложник ще бъде считано за тероризъм. За кражба наказанията са олекотени и в затвора ще се влиза само при тежък случай на обир.

В началото на 2014 година Министерството на правосъдието ще проведе дискусия по предложените текстове за нов Наказателен кодекс. Проектът за Наказателен кодекс е съобразен с всички изисквания на международните актове и конвенции, по които България е страна, както и с директивите на Европейския съюз.

Проектът на нов Наказателен кодекс предвижда значителен брой разпоредби, които са класически за наказателното право и в частност за българската традиция. Използван е законотворческия опит на българския законодател от 1896 г. до наши дни, както и постиженията на българската наказателноправна доктрина през целия този период, отчетена е тълкувателната практика на Върховния касационен съд.

"България ще загуби малко над 35 милиона евро по оперативните програми за този програмен период", съобщи вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова на финалната за тази година пресконференция след заседанието на правителството, съобщи Дарик.

Най-много финансови средства ще бъдат загубени по оперативната програма "Околна среда" - близо 27,5 милиона евро. По програмата "Административен капацитет" загубите ще възлизат на близо 6 милиона евро, а по "Техническа помощ" - на 1.836 млн. евро.

От общо 272 милиона евро в риск правителството е спасило 237 милиона евро, отчете Златанова.

„През изминалите месеци имаше много спекулации, споменаваха се бомбастични цифри - от рода на милиарди, които България ще загуби. Нищо от това не се случи. Аз съвсем съзнателно се опитвах да не отговарям на тези спекулации, защото няма по-лошо нещо в управлението на европейските средства от политизирането им и няма нищо по-лошо от некомпетентността", коментира още Златанова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5117 |19.12.2013 Новият шеф на НСлС: Мачът не беше предварително уговорен . 93| 6460 |16.12.2013 Общинар: Бареков е новият Васил Левски . 1| 5569 |15.12.2013 Финансистът Иван Йончев е новият директор на БЕХ . 13| 4891 |13.12.2013 Златанова: Реформите в правосъдната система се бавят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads