Реклама / Ads
85| 5502 |03.07.2013 НОВИНИ

Златанова разкри повече от 60 "калинки"

.
Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова Източник: Булфото
Ревизия на назначенията, направени в последната една година е показала, че само в Министерство на правосъдието са уредени с различни служби чрез фрапантно заобикаляне на закона около 60 служители.
 

Това обави на пресконференция след заседанието на Министерски съвет Зинаида Златанова, вицепремиер и министър на правосъдието.

Докладваните от служебния министър случаи са 86, защото някои от тези служители са назначавани по този начин по два-три пъти на различни позиции, по думите на Златанова. Става дума за хора, които са назначени, без да отговарят на съответните критерии. Златанова посочи, че е обявила конкурси, които да бъдат проведени абсолютно прозрачно по Закона за държавните служители. На въпрос - ще бъдат уволнени такива служители, Златанова отговори: да.

За последните четири години 1595 държавни служители са назначени във всички структури на Министерство на земеделието и храните. 265 са назначените в самото министерство, като само един е назначен с конкурс. Бройката без конкурси е доста голяма.

Министърът на земеделието проф. Димитър Греков допълни, че са сключени 677 граждански договори за над 3 млн. лв, проведени са командировки за над 5 млн. лв.

И в Министерство на образованието са назначени много лица без конкурс, а чрез заобикаляне на закона, по думите на министъра на образованието Анелия Клисарова. Има много хора, назначени на непълен работен ден, което не задължава да бъде с конкурс, каза тя. И от двете министерства все още няма освободени. Клисарова ще обърне внимание на дирекция „Еврофондове и европейски проекти", като от 4 души са станали 90 души, като посочи, че те са назначавани в продължение на 8 години.

В Министерството на образованието, младежта и науката и в Министерство на земеделието и храните все още няма уволнения на служители, наети със "заобикаляне на закона".

"Моята цел е да завършим съдебната реформа в разумен срок, а не да започваме нова", добави Зинаида Златанова, вицепремиер и министър на правосъдието, по повод отношението на правителството към протестите. "В България има няколко поколения съдебни стратегии, които в годините назад, като се започне от приемане на Конституцията, са изпълняване къде успешно, къде по-малко успешно", каза Златанова.

"Ще помоля отново външни експерти на министерството, предимно от неправителствения сектор, да направим списък от стъпки какво ни предстои, за да завършим съдебната реформа", добави тя. „Съдебната реформа не е технически и експертен въпрос, а изключително политически въпрос", каза Златанва.

"Когато ние сме готови - може би до края на юли - със следващите стъпки, които смятаме за нужни и важни, те ще бъдат широко обсъдени с магистрати, с граждански организации, между вас има много компетентни колеги, които следят процесите и реформата, за да видим какво може да се случи сега, какво е възможно след години", каза Златанова.

„Моето намерение е да обсъдя с политическите партии нашето намерение. Ако нямаме политически консенсус за тази реформа, отсега ви казвам, няма да стигнем никъде", каза още министърът на правосъдието.

"Надявам се, че всяка от партиите в парламента, има в своите програми заявка за това как се вижда съдебната реформа, каза още Златанова. „Ако ли не, ще го дискутираме и ще се опитам да стигнем до консенсус. Това призова и г-н Барозу. Обществен консенсус е това, от което има нужда България", каза тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 6574 |02.07.2013 Златанова разбра решението на Иван Йорданов да откаже за зам.-министър . 11| 6163 |02.07.2013 Орешарски назначи заместници на Зинаида Златанова . 13| 5451 |19.06.2013 Зинаида Златанова става председател на тристранката . 10| 5317 |18.06.2013 "Фрийдъм хаус": Зависими медии влошават още повече демокрацията в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads