Реклама / Ads
13| 4906 |13.12.2013 НОВИНИ

Златанова: Реформите в правосъдната система се бавят

.
Зинаида Златанова Източник: Булфото
Много е тревожно, че реформите в правосъдната система се забавиха. Мониторингът по правосъдие и вътрешни работи на Европейската комисия продължава вече седем години.
 

Това каза вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова в предаването „Тази сутрин” на бТВ. Тя заяви, че не би се учудила ако в януарския доклад на Еврокомисията бъде включен и казуса с Илиян Тодоров, който се укри след произнасяне на присъдата, подобно на случая с Братя Галеви.

„Не трябва да се допуска който и да било да избегне правосъдието. От наша страна, от страна на Министерство на правосъдието, Главна дирекция „Охрана” направи всички възможни по закон действия. Правим усилия да го издирваме и в чужбина”, обясни Златанова. По думите й този случай повдига много въпроси, които „висят” в правосъдната система от години.

„Как стават такива обрати в решенията на различните инстанции – от невинен по всички обвинения във виновен по всички обвинения? Как е възможно 1/3 от върховните съдии да подпишат „с особено мнение” едно тълкувателно решение? Много важен въпрос е как се прилагат мерките за неотклонение. Тоест това са ред институции, които аз бих предложила първо да си свършат работата и след това да мислим за измяна на закона.

Призивът ми е всички да си вършат работата така, както трябва. Ние не можем да регулираме със закон ничия съвест, не можем да раздаваме присъди или оценки кой магистрат как си е свършил работата”, заяви правосъдният министър.

Съдебната система се управлява от съвестта на магистратите, тя не се управлява от министъра на правосъдието или от дадена закон за съдебната система. Да не забравяме, че освен независимост магистратите дължат отчетност - не на мен като министър на правосъдието, не на Министерския съвет, те дължат отчетност на хората, за да знаят те какви са мотивите на съдиите  за произнасянето на присъда по едно или друго дело, каза още Зинаида Златанова.

Относно спрените средства от еврофондовете по програмата за околна среда и води вицепремиерът заяви, че се работи в посока да се възстановят бързо плащанията, за да не се губят държавни средства и да не бъдат затруднени бенефициентите по тази програма. Плащанията обаче ще бъдат възстановени, когато Министерството на околната среда и водите изпълни препоръките и критиките отправени в писмото от ЕК. Златанова заяви, че се надява това да се случи в началото на следващата година.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5182 |11.11.2013 Златанова: За 23 г. се измъкнахме от убийствена криза . 47| 6459 |30.10.2013 Зинаида Златанова: Правителството няма да подава оставка заради студентите . 13| 5103 |28.10.2013 Златанова: Европейските правила са над нашите . 18| 5272 |24.10.2013 Златанова: Мораториумът за земи няма правна стойност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads