Реклама / Ads
41| 6348 |04.04.2014 НОВИНИ

Златанова заподозря: Черновата за спирането на еврофондовете писана у нас

.
Вицепремиерът Зинаида Златанова допуска българско авторство на текста, с който Европейският парламент поиска Еврокомисията да преоцени отпускането на пари от еврофондовете за страната ни, съобщи БНР.
 

 

За мен не е изненада, че това се случва точно в този предизборен момент. Няма да се изненадам също, ако черновата на тази препоръка е писана в София. Нито са спирани фондове за България, нито има в момента спрени. Обратното. Правителството успя да спаси стотици милиони евро в края на миналата година. Спекулира се много, че докладът касае това правителство. Периодът, който се визира там, е 2012-а година. Решението на български съд вчера показа много ясно как се управляваше държавата в този период. Хората, които наложиха този стил на управление, ги призовавам да не използват европейските институции за вътрешнопартийни предизборни цели, коментира Златанова.

 

Възможността от спиране на еврофондовете не означава, че всички проекти, които се реализират, са в риск, смята пък депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев. По думите му големият риск е държавният бюджет, "защото бюджетът трябва да продължи да обслужва всичко, което до момента се е правило с европейски пари, а това означава обезателно процедура на свръхдефицит". 


Деница Караджова, председател на парламентарната комисия по управление на еврофондовете, заяви: И в момента се плащат средства от бюджета. По линия на оперативна програма "Околна среда" или е малко странно хора, които три години и половина са управлявали системата, в момента да прехвърлят цялата отговорност на правителство, което е от една година.

 

Според Караджова гласуваният текст в Европарламента е предизборен номер:

Депутати от Европейската народна партия използват и по този начин се намесват в изборната кампания. Тази препоръка не поражда никакви правни последствия за ЕК. Диалогът с Европейската комисия се води на съвсем друго ниво.

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов подчерта: Бях дал инструкции на депутатите от ГЕРБ и те са гласували срещу тези санкции срещу България, за да не се спекулира.

 

Деница Караджова обаче подчерта, че това не е последователно политическо поведение от страна на ГЕРБ и че препоръките са част от доклад, в който се одобряват разходите, направени от ЕК през 2012 година.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5422 |03.04.2014 Златанова с нов заместник . 11| 6074 |31.03.2014 Златанова: Адвокатите да преосмислят увеличаването на таксите си . 11| 5569 |18.03.2014 Министър Златанова: Битката с престъпността иска нов НК . 7| 6489 |12.03.2014 18-годишната Теодора Йорданова седна на стола на Златанова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads