Реклама / Ads
0| 3660 |30.10.2017 НОВИНИ

Златна и сребърна каракуда бе пусната в р. Искър

.
Над 1/3 тон риба (350 кг) отплува във водите на р. Искър от Пречиствателната станция за отпадъчни води (ПСОВ) на „Софийска вода“ край Кубратово. Поради планирани ремонтни дейности и необходимост от източване на водата, досегашното й местообитание – контактният резервоар на пречиствателната станция, стана неподходящо място за презимуване на рибата.
 

След обмен на информация и съгласуване с компетентните органи, специалистите на „Софийска вода“ решиха, че най-подходящото място за рибата от вида златна и сребърна каракуда е на свобода, във водите на р. Искър. Преди да се осъществи, акцията бе предшествана от подробен анализ на рибата, която бе извършена в специализираната лаборатория на Българската агенция по безопасност нахраните. Пробите не показаха наличие на опасни за човешкото здраве тежки метали и елементи, считани че се натрупват  в  рибите, обитаващи замърсени води, особено в по-едрите екземпляри. Те потвърдиха, че рибата е в прекрасно здравословно състояние.

 

През контактния резервоар на ПСОВ Кубратово преминава пречистената отпадъчна вода на пречиствателната станция, една от най-големите на Балканите и сред първите по-енергийна ефективност сред близо 3000 подобни, управлявани от водещата в света  група във водния сектор Веолия. Успешното реинтродуциране на рибите в река Искър ще допринесе за биоразнообразието в реката, в която през последните две десетилетия бавно се завръща животът – благодарение на разширяването на канализационната мрежа в столицата и пречистването на водите от нея. С третичното си стъпало за отстраняване на фосфора и азота, връщаните води в лишената задълго от живот преди десетилетия р. Искър, позволяват по-високи количества на кислород във водите и постепенно възстановяване на водната и крайбрежна екосистема.

 

От пускането си в експлоатация през 1984г. до момента, ПСОВ Кубратово показва стабилна и безотказна технологична експлоатация, а оптимизацията на технологичните процеси при пречистване, използваща опита на Веолия, позволи пълно енергийно покритие на нуждите от енергия и продажба на  около 20% „зелена електроенергия“  на пазара. От друга страна, оползотворяването на метана и неизпускането му в атмосферата е ангажимент на „Софийска вода“ АД като част от Веолия към намаляването на парниковите емисии и принос в кръговата икономика.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3817 |21.09.2017 Кипър спечели 4 милиарда от раздаването на паспорти по схемата „Златна виза“ . 2| 4916 |01.09.2017 Климатолог: Очаква ни златна, хубава и топла есен . 1| 4789 |30.03.2017 Само във Фрог: В Кричим купуват "стара, ама златна” лимузина . 3| 4772 |25.03.2017 „За“ и „против“ златната концесия в Трън

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads