Реклама / Ads
0| 3723 |06.10.2016 НОВИНИ

Злоупотребиха и с личните данни на конституционен съдия

.
Две трети от личните данни, с които е злоупотребено преди президентските избори, са използвани в списъците на Митьо Пищова и Радо Шишарката. Това показа справка на Комисията за защита на личните данни.
 

До момента в Комисията за защита на личните данни са постъпили над 50 жалби и сигнали за откраднати лични данни. Жалбите обаче се увеличават постоянно.

 

Глобата за кражба на такава информация е до 100 000 лева за всеки отделен случай. Затова никой, с чието име е злоупотребено, не трябва да се отказва да подаде жалба.

Що се отнася до другия феномен - отпадането на две кандидатски двойки от надпреварата след като номерата на бюлетините вече бяха изтеглени, днес от ЦИК съобщиха, че в бюлетината няма да има номер 1 и номер 9, които се паднаха на отстранените Владимир Кузов. Бюлетината ще започва с номер 2.

 

Бумът на злоупотребите с лични данни беше през 2014 г. - 1500. Макар и в по-малък мащаб, практиката продължава и сега.

„Има два варианта - или подаваш сигнал до Комисията за защита на личните данни, или другият вариант е да се подаде сигнал до полицията и прокуратурата и вече да се търси отговорност за извършено документно престъпление”, обясни пред bTV Венцислав Караджов.

 

Личните данни на конституционния съдия Кети Маркова и майка й също са използвани без тяхното знание. Съдия Маркова е подала сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров. Където и да подадат жалби хората, накрая случаите се предават до районната прокуратура.

 

„Истината е, че в България не се разбира необходимостта от сериозна защита на личните данни. Трябва да се има предвид, че и комисията няма безкраен капацитет”, заяви адвокат Александър Кашъмов.

 

Как се доказва злоупотребата с подписите? Процедурата за доказване на подобна злоупотреба изисква да се провери дали положените подписи са достоверни. От ЦИК вземат преписките, а Националният институт по криминалистика и криминология проверява достоверността. По закон, този който събира подписката, носи административно-наказателна отговорност за фалшифициране на подписи за съставяне на неистински документ и за неговото използване.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3561 |07.09.2016 Външно: Няма данни за пострадали българи в Гърция . 0| 4389 |12.08.2016 Външно: Няма данни за загинали или ранени българи в Тайланд . 0| 3902 |09.08.2016 Антитерористичната база данни на ЕС вече е активна . 0| 5107 |20.07.2016 От какво се страхуват различните държави по света?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads