Реклама / Ads
16| 12712 |16.05.2019 АКТУАЛНО

Знаят ли в ДАНС за офшорките?

.
ДАНС на спец акция
Цацаров поиска от ДАНС информация за офшорки и имоти на политически лица в България. Изрично отбеляза, че иска такава информация от „Финансово разузнаване“. Как работят разузнавачите беше осветено след като преди повече от година станаха публични стенограмите от заседанията на „Комисията Деси“ в НС, която трябваше да „разследва“ фалита на КТБ. Пред комисията дават обяснения няколко ръководители на различни звена в ДАНС, включително и на „Финансово разузнаване“.
 

Единственото, което става ясно е, че родният Интерпол не разполага нито с такава информация, нито с капацитет да я получава и обработва. Дали сега я има?
 

С извадки от заседанията припомняме каква информация и сведения бяха представени от ДАНС преди 4 години в Народното събрание. Ще научите доста за начина, по който се е работило тогава в институцията от която Цацаров днес очаква супер интересна за цялото общество информация.  Във Фрог нюз и преди сме публикували информация от стенограмите от заседанията, които  са получени след искане по Закона за достъп до обществена информация и разполагаме с тях.

 

Трето заседание на комисията, проведено на 7.04.2015 г. – закрито
Изслушване на Димитър Георгиев  – председател на  ДАНС,

Евгени Евгениев – директор на Специализирана административна дирекция „Финансово разузнаване“ в ДАНС от юни 2014 г. е зам. директор, а от ноември 2014 г. – директор.

 

***

Румен Гечев: …Имам информация, че доста от банките не са далеч от това, което става с КТБ, със свързани лица. Същата история, само че портфейлът е малко по-разтворен. Това е публична тайна. Купуват си самолети, купуват си футболни отбори, имат вили и имоти в Швейцария. А какво правят нашите сили за сигурност? Пият кафе! …

… Случаят с Централната банка беше същият – измиване на ръцете с г-н Гунев …

***

Евгени Евгениев: … Информация за съмнителни операции относно отпускане на кредити между съмнителни лица, свързани с КТБ акционери, не е получавана…

***

Радан Кънев: … По информациите, подавани към ГДБОП  и прокуратурата, ДАНС има ли механизъм за проследяване какво се случва? Има ли механизъм да светне лампичката, че прокуратурата е чадър? Или ГДБОП? Иначе клоним да кажем, че Цветан Василев сам си е източил банката. Ако кажем това на обществото, ще ни бият.

***

Димитър Горов: … Оставам с впечатление, че не сме поканили точната дирекция, която да ни даде информация за престъпленията в КТБ, или изпадаме в ситуацията, че на прокуратурата й пречи законът, на БНБ й пречи законът. Ако законът пречи и на ДАНС, значи държавата не е защитена от всяка гледна точка. Законът ли пречи на институциите да установят какво се е случило в КТБ? Ако до 2014 г. в КТБ не е имало никакви проблеми и това не е било проблем за БНБ, за прокуратурата, за ДАНС, то какво е станало през 2014 г., за да се стигне до тази ситуация?

Десислава Атанасова: … Миналата година ДАНС беше около сградите на КТБ. По каква причина, след като не е имало сигнал?

***

Димитър Георгиев: … Има и други банки, които под една или друга форма имат процеси с промяна на собственост, което означава, че банките са проблемни …

***

За комисията става ясно, че са объркали дирекцията в ДАНС, която искат да „разпитат“ и викат за следващо заседание още един директор.

 
Четвърто заседание на комисията, проведено на 21.04.2015 г. – закрито.
Изслушване на Димитър Георгиев – председател ДАНС,

Евгени Евгениев – директор на Специализирана административна дирекция „Финансово разузнаване“ в ДАНС и

Данчо Желев – директор на дирекция „Финансова сигурност“ от 02.06.2014 г.

 

 ***

Данчо Желев: … През декември 2013 г. при извършения анализ на средата за сигурност за 2013 г. е отчетен като рисков фактор за стабилността на банковата система високото ниво на необслужваните кредити. Отчетена е и продължаващата негативна тенденция банките да провеждат политика по преструктуриране  на лошите си кредити, като при възможност увеличават срока за погасяване на лихвите и на главницата. Изготвят се нови погасителни планове, които са съобразени  с текущото състояние на техните клиенти. Такова преструктуриране на тези кредити води до редица рискове, свързани с тяхното бъдещо обезпечаване, тъй като за всеки лош кредит  банковите институции трябва да осигуряват съответните провизии съгласно Закона за кредитните институции … Тези основни рискове са включени и в Годишния доклад за дейността на ДАНС за 2013 г., който е предоставен на Министерски съвет на 31 януари 2014 г. (Малко  по-късно ще видите, че в отговор на въпрос на Десислава Атанасова какво се е случило с този доклад Димитър Георгиев обяснява, че докладът не е разгледан от Народното събрание).

 

… Предвид гореизложените официални данни през май 2014 г. финансовите експерти, с които сме контактували в този период, са изразили мнение, че КТБ е с добра капиталова адекватност и добро балансово число на ликвидност. По тази причина, според тези експерти не би било проблем, ако от Банката бъдат изтеглени приблизително 100 млн. лв.

 

…В началото на 2014 г. е отговорено на така полученото запитване, като към момента в дирекция „Финансова сигурност“ не е имало информация за данъчни нарушения или престъпления по отношение на Цветан Василев и свързаните с него юридически лица.

След масово тиражиране в медиите, проведени на 13 юни 2014 г. действия по разследването в офиси, ползвани от дружества, контролирани от Цветан Василев, беше отчетено зараждането на масова психоза сред гражданите, които са клиенти на КТБ, свързана със сигурността на депозитите им в Банката. Във връзка с горното бяха планирани и проведени мероприятия по придобиване на актуална информация за така зараждащите се процеси. Според придобитата информация само в рамките на 16 юни 2014 г. от КТБ са били изтеглени около 28 млн. лв. депозитни средства. Придобитата информация е за масови струпвания на граждани на 17 юни 2014 г. пред централния офис на Банката в град Варна. В този период информацията своевременно е докладвана на председателя на ДАНС и, предполагам, и на по-горните нива в държавата.

 

Предвид така развилите се процеси обобщената информация от този период на 20 юни 2014 г. е изпратена до президента, председателя на Народното събрание и министър председателя.

… На 26 август 2014 г. е изпратена информация до кабинета на министър-председателя относно отражението на ситуацията на КТБ върху финансовата сигурност на страната.

… На 29 август 2014 г. е изпратена справка също до министър-председателя относно придобита информация за незаконна схема, в резултат на която е възможно допълнително да се утежни положението на КТБ. Това бяха информации във връзка с цесиите и съответно прихващания по кредити и депозити в КТБ. Тогава очертахме основните рискове и заплахи, които могат да настъпят, ако се реализира такава сделка.

***

Искрен Веселинов: …  Уважаеми г-н Желев, слушайки Вашето експозе, ми направи впечатление един израз: масовото тиражиране на действия на службите за сигурност е преразказано в офисите на КТБ, довело до истерия. Същевременно имаме доста подробна разбивка от Ваши действия, които са предотвратили подобна истерия, казвате Вие, в ПИБ. Въпросът, който се налага от само себе си с оглед на това, че цялата сага е доста, как да кажа, доста публична и дълга, имаше едни закани за убийства, едни арести, пък после се оказа, че няма доказателства и прочее. В тази посока правени ли са някакви действия от страна на Вашите служби, тъй като това е също аналогично действие за разклащане финансовата сигурност на държавата? Извинявам се, само уточнявам, както и медиите, които разпространяваха тези слухове.

 

Данчо Желев: Благодаря Ви за въпроса. Специално по отношение на КТБ бяхме създали организация идентична с организацията, която беше създадена във връзка с ПИБ, така че третирането на двата случая, ако може така да ги разделим, беше по един и същи начин. Естествено, при втория случай вече бяхме много по подготвени за по-активни действия. Бяхме си създали много по-добра организация и съответно имахме възможност за по-добро противодействие, като в първия случай с КТБ имаше определени публикации в определена посока. Докато в случая с ПИБ успяхме да докажем, че става въпрос за организирана негативна кампания срещу Банката. Успяхме да докажем кои са конкретните лица, с конкретни действия от тяхна страна, със съответните доказателства. Беше докладван случая в прокуратурата и вече под ръководството на прокуратурата имахме възможност да вземем необходимите мерки за наказателната отговорност на тези лица.

 

Искрен Веселинов: Може ли едно уточнение?

 

Десислава Атанасова: Да, разбира се.

 

Искрен Веселинов: Тоест Вие казвате всъщност, че не сте стигнали до първоизточника на това масово тиражиране на информация, а не че не сте го търсили? Защото аз го гледах по телевизията този първоизточник, без да е нужно някакви специални действия да предприемаме.

 

Данчо Желев:  Тук все пак трябва да отчетем, че в случая ставаше въпрос за официални действия от прокуратурата. Това че се тиражират официални действия беше много трудно да го квалифицираме като негативна кампания срещу съответната институция….

***

Десислава Атанасова: … Обърнахте внимание на периода, през който ДАНС е докладвала на различни институции за доклад през декември 2013 г. Виждам, че съгласно Закона за ДАНС този доклад се изпраща на Министерски съвет и се внася в Народното събрание. Понеже нямам спомен, вероятно колегите, които са били в Комисията по вътрешна сигурност, биха напомнили дали такъв доклад е бил внесен в Народното събрание от Министерски съвет?

 

Димитър Георгиев: … Докладът е подготвен съобразно Закона в съответния срок, предоставен е за внасяне в Министерския съвет. Защо е внесен, не мога да кажа, но в последствие е върнат. Включително се опитахме да го внесем в рамките на тази година, но ни беше върнат от Министерски съвет, тъй като не е актуален към настоящия момент и не следва да се  внася сега, а би следвало да се разглежда този доклад, който е за 2014 г., така че този за 2013 не е внасян на вниманието.

 

Десислава Атанасова: За 2013 г.?

 

Димитър Георгиев: За 2013 г., да. Това е Годишния доклад за дейността на ДАНС. Всъщност не е разгледан от Народното събрание през миналата година. Не мога да кажа защо не е внесен и защо не е разгледан целия доклад.

 

Десислава Атанасова: Но той касае и състоянието на КТБ, нали така правилно чух, разбрах от казаното от г-н Желев?

 

Данчо Желев: Не касае конкретно КТБ, тъй като тези доклади ги даваме обезличени от конкретни банки, но касае основни рискове и заплахи, които сме констатирали по отношение на банковата система.

 

Десислава Атанасова: Има такива констатации в този доклад?

 

Данчо Желев:  Има, да.

***

Данчо Желев:  Специално по въпроса дали в ДАНС е извършена проверка по публикациите на в. „Капитал“, аз поне, след като съм директор, не успях да установя извършена такава проверка по подобни публикации.

***

Данчо Желев:  По отношение на акцията от 13 юни 2014 г. не сме имали никакво участие – нито с разследващи, нито с оперативни акции, така че няма как да сме Ви полезни по отношение на този въпрос.

 

За комисията става ясно, че двамата директори от ДАНС, с които говорят, са на тези постове  от юни 2014 г., а предшествениците им, напуснали „по собствено желание“ са вече извън системата на  ДАНС. Викат другите двама…

 

Седмо заседание на комисията, проведено на 21.05.2015 г.
В дневния ред  (закритата част на заседанието) влиза изслушване на

Полина Кавръкова – директор на специализирана административна дирекция „Финансово разузнаване” в Държавна агенция „Национална сигурност” в периода януари 2012 г. – май 2014 г.;
г-н Александър Билев – директор на дирекция „Финансова сигурност” в Държавна агенция „Национална сигурност” в периода 2009 г. – 2014 г.

 

Александър Билев: … КТБ е една от най-наблюдаваните банки и не би трябвало  да има заплаха… няма документи, в които да сме получили информация за пряка заплаха от фалит на банката.

Дискутирана е темата с БНБ, като там получихме уверение, че БНБ разполага с достатъчно механизми на по-ранен етап от един фалит да вземе адекватни мерки, така че това нещо да бъде предотвратено. Говорим по принцип за банковата система. КТБ я визирам, тъй като  не само тя  е имала проблеми. Знаете, когато настъпи гръцката криза, имаше  опасения от влиянието на гръцките банки – от техния процент, който имаха тук, някоя от тях да изпадне в такова положение. Получихме уверения, че това са български юридически лица, които работят по законите на България и БНБ има във всеки един момент механизми, по които да предприеме адекватни действия за неутрализиране на тази заплаха…

***

Десислава Атанасова:  … Изпратих писмо до БНБ по отношение на вътрешния одит на БНБ. Колегите разполагат с него. Въпросите са за методиките, процесите, процедурите, практическите насоки на вътрешния одит на БНБ.

Господин Искров ни отговори, че са планирали одитни ангажименти и на вътрешния одит, и на „Банков надзор“, и „Надзор на наблюдение на кредитните институции“ и т.н. При един от одитите на специалния надзор са констатирали, че при осъществяване на функцията, свързана с превенция и борбата срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма, дирекция „Специален надзор“  си е взаимодействала с Агенцията за финансово разузнаване към Министерството на финансите. База за това взаимодействие – говоря за цялата банкова система и за всички банкови институции – е инструкция от 2003 г. Със създаването през 2008 г. на ДАНС, Агенцията за финансово разузнаване престава да функционира в рамките на МФ и се преобразува в специализирана административна дирекция „Финансово разузнаване“ в ДАНС.  След настъпилата промяна взаимоотношенията с ДАНС не са регламентирани, разпределението на отговорностите при извършване  на съвместни проверки не е ясно определено – това констатира вътрешния одит на Дирекция „Специален надзор“ в БНБ.

***

Александър Билев: … Информацията, която сме придобивали по отношение на КТБ, е в резултат на провеждане на мероприятия, които не са били свързани с КТБ… Пак казвам: тази информация не даваше по никакъв начин индикации за някакви финансови затруднения …

***

Румен Гечев:  … ДАНС официално ни казва, че Вие нямате нито едно листче доклади за КТБ. Тук не сме се събрали за общи приказки, ние сме Комисия за КТБ.

***

Александър Билев: …  Ние нямаме достъп до централния кредитен регистър, където са описани тези кредити. Как да знаем?

***

Радан Кънев: Аз ще приема за чиста монета  това, че наличните публични данни не са водили до извод за риск от фалит на КТБ, въпреки че ми се струва абсурдно – съвсем честно го казвам. Аз не съм финанасист, може би от гледна точка на лаика да има риск, а от гледна точка на професионалиста да няма. И явно в такива случаи често пъти професионалистът не е прав!

 

Моят въпрос е следният – Имаше ли данни за други рискове, свързани с финансовата сигурност? Забравете риска за фалити, не говорете за ликвидни възможности на банката.

 

Александър Билев: По отношение на КТБ ли?

 

Радан Кънев:  Да, по отношение на КТБ, с оглед на фактите, които проф. Гечев изложи – броя на кредитите, наличието на обезпечения, характеристиката на физическите лица, които получават тези суми, и характеристиките на юридическите лица, които получават тези суми.

 

Ще конкретизирам още малко повече. Когато значителна сума пари по необезпечени кредити попада в офшорна фирма, за която до ден днешен твърдим, че нямаме идея кой е собственикът, след което тези суми се инвестират в българския военно-промишлен комплекс, това нещо може ли да остане незабелязано от ДАНС? Отговорете, за да знаем и за в бъдеще. Или не във военно-промишления комплекс, а в национален телекомуникационен оператор, който е собственик на цялата канална мрежа на държавата? Или в НУРТС, или нещо подобно? Това представлява ли рискове за националната сигурност и за финансовата сигурност, като операции само по себе си?

Има ли ДАНС капацитет да осъществява наблюдение и мониторинг – не ме интересува какъв капацитет – дали се закачате за компютрите, дали имате агентура. Разбрахме, че няма да кажете дали има агентура в банките, или няма. (Шум, смях, оживление и реплики.) Според мен е друго. Този тип операции забелязват ли се всъщност от ДАНС и има ли ДАНС капацитет да ги забележи?

 

Ако приемем, че Вие не знаете кой е собственикът на офшорките, които след това са придобили ключови предприятия за националната сигурност, можем ли към днешна дата да допуснем, че това е „АлКайда“? Или спокойствието на ДАНС всъщност се дължи на факта, че много добре през цялото време и благодарение на агентурния апарат, който е съдействал в този процес, чудесно знаете кой е собственикът, за разлика от всички нас?

 

Александър Билев: По отношение на това дали тези инвестиции във въпросните компании, които изредихте, представляват заплаха за финансовата сигурност, отново казвам, че тези операции не могат да минат незабелязани от органите, които могат да контролират финансовите потоци на една банка – това са много пари. Освен това има и други комисии, които наблюдават тези инвестиции.

По отношение на това дали офшорките представляват заплаха за националната сигурност, когато се инвестира във военно промишления комплекс, аз не съм компетентен да дам отговор, тъй като в ДАНС има дирекция, която отговаря за това нещо.

 

Радан Кънев: Ама чакайте, Вие виждате финансовия поток…

 

Александър Билев:  Не, ние финансовият поток не го виждаме.

 

Радан Кънев: Как не го виждате?

 

Александър Билев: Как да го видим?

 

Радан Кънев: Е, Вие нищо не виждате тогава!

***

Александър Билев: Цялата ми трудова кариера е в НСС и ДАНС.

 

Реплика: А сега?

 

Александър Билев: Безработен.

 

Янко Янков: Значи, Вие трябва да сте много…

 

Румен Гечев: Значи, напуснахте, за да сте безработен…

***

Радан Кънев: … Искам да отбележа, че съм доста разтревожен от изречението преди малко, че поради много доброто партньорство и комуникация ДАНС не вижда повод да наблюдава какво върши прокуратурата в България. Ние сме такава държава, че всички пием ракия на една маса, но трябва да си вършим работата успоредно с това.

***

Полина Кавръкова: … Бях директор на дирекция „Финансово разузнаване“ до 30 май 2014 г. Макар и малко хаотично, ще подчертая причината, заради която съм напуснала. Аз нямах лични причини, независимо че документите, които съм оформила, бяха, че напускам доброволно и по лични причини. Бях помолена от настоящето към него момент ръководство на ДАНС да напусна. Причините за това не знам. Аз бях не по-малко изненадана …

 

Както става ясно цели доклади на ДАНС не са били разглеждани. Самата ДАНС не е била наясно с финансовите потоци, с офшорните компании и случващото се в банките. Знаело се е общо, че нещата са добре или не съвсем, но конкретна информация така и не стига до правителството и Народното събрание. Разбира се също, че взаимодействието между ДАНС и нейните служби с прокуратурата не са на нужното ниво.

Дали в момента ДАНС е чисто нова агенция, която ще задоволи исканията на главния прокурор Сотир Цацаров?

 

Екип Фрог Нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 20243 |03.04.2019 Само във Фрог: Зам.-шефът на КПКОНПИ писал доноси в ДАНС . 9| 6901 |06.02.2019 Мая Манолова: ”Топлофикация София“ работи като секретна служба, конкурира ДАНС . 2| 5100 |10.11.2018 ”Нувел Обсерватьор”: В България правосъдието се захвана с аферата за фалшивите гражданства . 6| 11371 |15.10.2018 Т. Стойчев: Къде са полицаите, които да знаят какво се случва в района, където е бягала Виктория?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads