Реклама / Ads
9| 5318 |04.03.2008 НОВИНИ

Зографските монаси: Бог ще накаже България, ако признаем Косово

.
Косово и Метохия са исконно сръбски. Огромна е тяхната историческа и културна ценност. Това пишат монасите от Зографската обител "Св. Георги Победоносец" в Света гора до българското правителство, президента, Светия синод и парламента.
 
Писмото е пропито с болка и загриженост за случващото се в обявилата независимост област Косово. "С голяма сърдечна болка посрещаме вестите, които идват в последните дни от областите Косово и Метохия", споделят в депешата зографските монаси. Те са шокирани от разрушаването и поругаването на православни християнски църкви и манастири.

„Огромна е тяхната културна и историческа ценност. Но неизмеримо по-голяма е тяхната стойност като Божии обители, в които от векове се освещават милиони човешки души и всекидневно се отправят молитви за мир по целия свят."

zograf.jpgВ писмото категорично се заявява, че областите Косово и Метохия са част от Сърбия. Твърдението се подкрепя с множество доказателства.

„Областите Косово и Метохия са неразделна част от сръбската държавност, тяхната история заема основно място в самосъзнанието на сръбския народ като единно цяло. Потвърждение за това е преимуществено славянската топонимия, както и самите наименования на областите - от края на 12 век в Метохия, а по-късно и в Косово, се намират множество метоси на големите сръбски манастири Хилендар, Студеница, Банска, Грачаница, Дечани и други.
Още един аргумент са хрисовулите на византийските и сръбските владетели, както и други исторически документи. Същото потвърждават и хилядите народни песни за битката на Косово поле през 1389 година, когато сръбският народ начело със свети княз Лазар защитава своята православна вяра и стремежа си към вечността в Царството Божие. Също така и наличието на 1300 православни църкви и манастири свидетелства за националния и религиозния облик на областта."

В писмото се подчертава, че след Втората световна война се нарушава и хармонично съжителство между двете народности в областта.

"Благодарение на икономическата и военностратегическата политика на Великите сили, на шовинистичните великоалбански стремежи, както и на недалновидната политика на комунистическата власт в Югославия, продължена и в годините на диктатурата на Слободан Милошевич, положението в Косово и Метохия силно се усложнява в политическо, социално и демографско отношение. Създават се предпоставки за един непримирим антагонизъм между сръбската и албанската народност", пишат още монасите до българските управници.

В никакъв случай не одобряваме варварството, жестокостта, войнстващия национализъм, от когото и да бъдат проявявани. От друга страна, считаме, че сръбският народ е несправедливо лишен от това, което му е принадлежало в продължение на векове - от земята си, от хората си, от светините си и въплътената в тях вяра. Считаме, че е налице тежко нарушение и престъпление спрямо справедливостта.

Първо, нарушена е божествената справедливост. От 1999 година са унищожени, съборени, опожарени, осквернени около 150 църкви и манастири, които са били в служба на целия християнски свят. Поругани са техните икони, свети мощи, свещени съсъди.

Второ, нарушена е и човешката справедливост. Погазени са основни международни споразумения и принципи. Такъв е принципът за ненарушимост на териториалната цялост на държавите, съдържащ се в Устава на ООН. Нарушени са мирните споразумения, определящи границите на държавите след Втората световна война. Нарушена е Резолюция 1244 на Съвета за сигурност към ООН от 10.06.1999 г., която утвърждава широка автономия на Косово в рамките на Република Югославия.

Поради насилията са прогонени стотици хиляди сръбски граждани от селища, обитавани векове наред от техните прадеди, разрушени или завзети са домовете им. Същите онези страни, които някога създадоха ООН, сега признават независимостта на Косово. С тази политическа лицемерност те показват, че действителните им интереси в района са различни от декларираните в международните спогодби. Към това убеждение ни навеждат и други факти - липсата на почти никакъв контрол върху албанския тероризъм срещу хора и светини след прекратяването на военните действия (например, само през 2004 година за 48 часа са унищожени 35 църкви). Досега няма наказани престъпници от албанска страна. Също така не се спазва и параграфът от гореспоменатата Резолюция, който предвижда осигуряване на безопасното и мирно завръщане на бежанците по домовете им. За периода, в който са разрушени 150 православни църкви и манастири, са построени 400 джамии. И всичко това се извършва пред очите на служебната администрация и военни сили на ООН и НАТО.

След всичко изложено до тук се обръщаме към Вас като към личности и институции и смирено Ви призоваваме да проявите разум и мъдрост в настоящата ситуация.

zografoumonastery5.jpgНарушаването на божествената и човешката справедливост в такива мащаби неминуемо ще доведе и до ответни бедствия. Духовните закони са много по-неизменими от природните. Когато някой постъпва несправедливо, и то с пълно съзнание за това, Бог оттегля от него Своята благодат и закрила и той бива подложен на бедствия. Същите последствия постигат обаче и онези, които са съдействали за постигане на несправедливостта, било пряко или непряко, т.е. чрез съгласието си за извършването й.

Признаването на независимо Косово от страна на българската държава би било именно такова пасивно съдействие и съучастие в историческата неправда. Ако България бъде въвлечена в това, непременно ще бъде сполетяна от Божия гняв.

Считаме, че народът ни в най-новата си история е достатъчно обременен и измъчен от досегашни недалновидни действия по отношение на вътрешната и външна политика.

Едно от най-вероятните бедствия, които могат да се очаква,т е, че признаването на косовския суверенитет би могло да послужи като прецедент за подобни сепаратистки действия и в други страни, а възможно и в Родината ни.
Знаем, че не е лесно да бъде направен такъв избор от страна на правителството ни.

Молим нашия Господ Иисус Христос, Неговата пречиста Майка, Свети великомъченик Георги и всички светии, да съдействат и да просветят държавните ни мъже за вземане на вярно решение по съвест, съобразено с истината и справедливостта, а не под принудата на временни и лъжовни интереси.

Вярваме, че това ще укрепи Божията закрила над страната ни и ще съдейства за сплотяването и благоденствието на българския народ", пишат в заключение монасите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5654 |04.01.2008 4-те тона хероин са минали през България, шумът около Куйович бил за заблуда . 1| 4879 |20.11.2007 Волен Сидеров: Готов съм да работя с всеки за България, но без условия . 1| 5773 |29.07.2007 Арабската лига няма да предприеме общи действия срещу България, смята посланик Поптодорова . 2| 4881 |22.07.2007 Над 105 000 души годишно мигрират от България, според данни на Световната банка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads