Реклама / Ads
4| 4380 |23.06.2009 НОВИНИ

Зоната на контролирания вот е реалност, не метафора

.
Според асоциация "Прозрачност без граници" т. нар."мажоритарен вот" e развъдник за далавери на парламентарния вот.
 

Според данни на неправителствените организации купените гласове и контролираният вот са 16.4% от всички подадени на евровота гласове или 415 хиляди гласа.

Според Асоциация "Прозрачност без граници" на изборите за национален парламент на 5 юли рисковете за масирано купуване на гласове, контролиран вот, масирано изнудване на хората да гласуват по определен начин са много по-големи в сравнение с изборите за Европейски парламент.

"Зоната на контролирания вот е зоната на несвободата, зоната на едно ново крепостно право. Това не е метафора, това е реалност. Ако на девети септември ни отнеха свободата на всички вкупом, в момента ни я отнемат стъпка по стъпка", заяви Огнян Минчев, председател на УС на "Прозрачност без граници".

Според Огнян Минчев т.нар мажоритарен вот нанася изключително тежки удари върху изборните процедури.
По принцип, в условията на пропорционална система удостоверенията за гласуване на друго място се издават лесно, а в условията на мажоритарна система се следят стриктно.

"Много е важно границите на мажоритарните избирателни окръзи да бъдат пазени с цел да има почтени избори. В българската избирателна система обаче ще има мажоритарен вот и отворени граници", констатира Минчев.
Минчев припомни и старата практика която позволява копиране на служебните бележки и организран изборен туризъм с една и съща бележка в различни окръзи.

Минчев коментира отказа на президента Георги Първанов от авторство на идеята за мажоритарен избор и отправените от него към партиите критики по този повод. През 2005 г. е засечен гражданин, който е гласувал 38 пъти, отбелязва варненска организация.

Минчев коментира отказа на президента Георги Първанов от авторство на идеята за мажоритарен избор и отправените от него към партиите критики по този повод.
"Не са го разбрали и вместо да го базират върху личности, са го базирали върху партии. В условията на демокрация всеки вид вот – пропорционален, мажоритарен - е свързан с партиите, които са посредници между обществото и държавата.
Според Огнян Минчев подобна пропаганда на мажоритарен вот, базиран върху личен избор и личностни качества напомня събитията от 19 май и кръгът  "Звено" и създадената впоследствие партия, която Борис III припознава. Партията на г-н Първанов през последните 70 години нарича тази система монархофашизъм".
Той очаква след Първанов и Станишев и Ахмед Доган също да се отрекат от "бащинство" и мажоритарният вот да остане неприпознат.

Неправителствените организации алармираха и за това, че българските граждани в Западна Европа и САЩ срещат сериозни пречки от българските посолства и консулства за регистрация на избирателни секции. За разлика от съседна Турция, където процесът е обратен и има удвояване на секции. Този процес е знак, който издава политически машинации и остава рискът от голяма вълна „изборен туризъм” между Турция и България.

Експертът от "Прозрачност без граници" Антоний Гълъбов съобщи, че има сигнали за директно ангажиране на местни структури на организираната престъпност в предизборната кампания.
По време на изборите за Европейски парламент наблюдателите на Гражданската коалиция за свободен и демократичен избор са установили три типа нарушения организационни (63%), назаконна реклама и агитация в изборния ден (17.1%), купуване на гласове (9.3%), други форми на контрол (10.6%).

Основният извод е, че "специфичната конфигурация от признаци, очертаващи наличието на корпоративен вот, както по отношение на опитите за купуване на гласове, така и при организационните нарушения, показват, че при около 65 % от всички регистрирани случаи на нередности в изборния ден става въпрос не за липса на необходимата компетентност и опит сред представителите на изборната администрация, а за целенасочена дейност, свързана с установяване на контрол върху поведението на избирателите и/или промяната на изборните резултати".

Неправителствените организации са изчислили и индекс на контролирания вот. При десетстепенна скала, в която 0 е контролиран, 10 - свободен вот, индексът на българските евроизбори е 4.7.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5064 |13.06.2009 Трише: България ще влезе в еврозоната, когато покрие критериите от Маастрихт . 11| 5537 |15.04.2009 Ст. Ганев: Влизаме в зоната на социалния взрив . 2| 5135 |02.02.2009 Безработицата в еврозоната най-висока от 2 години насам

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads