Реклама / Ads
14| 6629 |26.04.2012 НОВИНИ

Зоополиция подхваща собствениците на кучета

.
Зоополицаи започват масирани проверки на това дали собствениците на кучета са регистрирали домашните си любимци. Това стана ясно от думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова.
 

  

От януари до сега са проверени 595 собственици на кучета, като нарушения са открити само при 9% от тях. Именно поради тази причина от началото на май започват активни проверки – по-рано сутрин и по-късно вечер, в междублоковите пространства.


От общината търсят и активното съдействие на домоуправителите, които да дават информация за вписаните в книгата на етажната собственост собственици на кучета. Предстои и много сериозна информационна кампания по този въпрос.

 

„Аз лично отчитам като наша грешка, че не сме обяснили достатъчно добре на хората процедурата. Още през януари издадох заповед да бъде облекчена процедурата за деклариране на домашните кучета.
Собствениците са длъжни еднократно в данъчната администрация на общината да подадат своята декларация“, добави столичният кмет.


Фандъкова припомни, че собствениците, които са кастрирали своите любимци са освободени от такса „куче“. В годината на поставяне на чип също са освободени от тази такса.

 

Днес Столичният общински съвет трябваше да приеме програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Столична община 2012 – 2016 г., но тази точка от дневния ред беше отложена, което предизвика недоволството на редица общински съветници от опозицията.

 

Тези дни ще внесем един цялостен доклад с конкретни мерки за борба с проблема с безстопанствените кучета, обяви Жельо Бойчев, общински съветник от групата на БСП.

 

„Ние сме готови да подкрепим решителни стъпки в тази посока. Готови сме, ако трябва, да преразгледаме бюджета на Столична община, да се отделят допълнителни средства примерно за тези временни приюти. Но всичко това, за да стане факт, има поредица от решения и действия, които трябва да се случат и администрацията да може да ги реализира, а ние не сме започнали да ги обсъждаме”, допълни Бойчев.

 

Фандъкова го контрира, като каза, че вече има взети мерки и те са свързани със залавяне на безстопанствените кучета, поставяне на чип, ваксиниране и приспиване на тези от тях, които са агресивни, обясни тя.

 

Някои от мерките вече изпълняваме, за някои от тях имаме нужда от промяна в нормативна уредба. Вече е факт промяна в наредба на Министерство на земеделието и храните по отношение на изграждането на приютите. Разчитаме, че ще се облекчи процесът и ще се даде правото само на специалисти да установяват тази агресивност, допълни тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 5651 |20.04.2012 Правим зоополиция . 9| 6393 |30.03.2012 Комисията подхваща случая “Хохегер” . 20| 6894 |29.03.2012 Здравният министър подхваща цените на лекарствата . 20| 5566 |23.03.2012 Анкетна комисия подхваща злоупотребите с лекарства

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads