Реклама / Ads
14| 5599 |23.02.2014 НОВИНИ

Зоран Живкович идва като гост на ББЦ

.
Зоран Живкович ще бъде гост на "България без цензура" . Това съобщи в Бургас лидерът на партията Николай Бареков. Той ще бъде тук за работна среща, на която ще присъстват и Румен Йончев, Явор Хайтов и Красимир Каракачанов. Целта на визитата е да се дискутира операция "Чисти ръце" в България и извършената в Сърбия аналогична операция "Сабя", каза Бареков.
 

"Ние ще я направим културно и прозрачно. Не гарантирам, че няма да има арести, защото целта й е да стигне до дъното", закани се Бареков.

Началото на операция "Сабя" в Сърбия беше дадено на 12 март 2003 г., а поводът за стартирането й беше убийството на тогавашния сръбски премиер Зоран Джинджич. Вътрешен министър на западната ни съседка по онова време е имено Зоран Живкович.

Атентатът срещу министър-председателя на страната отрезви властите в Сърбия, които ясно разбраха, че държавата е криминализирана във всичките й сфери.

В средата на юли 2003 г. правосъдният министър на Сърбия Владан Батич заяви в интервю буквално следното: "Всичко това се крепеше на три основни "стълба" - върхушката на бившия режим, едрия капитал и престъпността. Колкото до атентата срещу премиера Джинджич - той бе част от един голям заговор, чиято цел бе старите - т. нар. патриотични сили да вземат отново властта и да върнат сръбската история назад. Ето защо ние бяхме длъжни да реагираме решително и да поведем борбата срещу престъпността с всички средства на правовата държава".

Операция "Сабя" дава добри резултати. Разкрити са всички главни групировки и престъпни кланове в Сърбия, а следите водят много на високо – политици, високопоставени военни, магистрати, ръководството на Червените барети и дори звезди на поп фолка.

Справка преди начало на процесите показва, че през арестите са минали над 11 600 хиляди души. Заведени са 2000 наказателни дела, а през септември 2003 г. на подсъдимата скамейка са изправени около 1500 души. 44 от тях са осъдени за поръчителство и съучастие в покушението над Джинджич, за което получават общо 378 години затвор.

Операция "Сабя" не жали никого. Освен всичко друго тя става и начало на една голяма реформа в правосъдната система на Сърбия. Част от старите магистрати в страната са отстранени и успоредно с това се поставя началото и на качествено новата селекция в правосъдието.

"Сърбия, без да е член на ЕС, направи такава операция. Ние, които сме в центъра на Европа, не я проведохме", коментира в заключение Бареков.

Днес  от 14:00 часа в офиса на "България без цензура" на Черни връх 25А,
бизнес център Хемус, ет1  ще се проведе пресконференция на която ще присъстват Николай Бареков, Зоран Живкович, Красимир Каракачанов, Росен Петров, Румен Йончев, Явор Хайтов, генерал Люцканов и генерал Цветков.

Николай Бареков
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5611 |25.01.2014 Майката на Доган: Не е идвал 3-4 години . 29| 5868 |14.01.2014 Паси: НАТО отива в историята; идват зелените човечета . 7| 5326 |12.01.2014 Метеоролози: Снегът идва след 20 януари . 4| 6362 |04.01.2014 Идва у нас: Мутант удря бъбреците и сърцето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads