Реклама / Ads
0| 5872 |20.06.2017 НОВИНИ

Зоран Заев: Чакам от България да ни помогне за ЕС и НАТО

.
Бойко Борисов и Зоран Заев Източник: БГНЕС
Нашият пръв съсед има огромно желание да помогне на Република Македония за интеграцията ни в Европа и НАТО. За нас няма друг избор, освен този. Това заяви македонският премиер Зоран Заев след срещата си с Бойко Борисов. Двамата разговаряха повече от 2 часа в Министерския съвет.
 
Обсъдиха ситуацията в Македония и засилване на сътрудничеството между двете държави. Заев определи като важна срещата си с Борисов, който нарече свой приятел. Той подчерта, че Македония е заредена с нови надежди за интеграция и развитие, дори се надява на експертизата на България. Зоран Заев отчете, че през цялото време Борисов е подкрепял Македония за справяне с кризата. "Щастлив съм, че Македония има такъв приятел като премиера Борисов. Историята може само да ни сближи, не да ни разделя", заяви Заев.

И подчерта, че се надява да получи такава подкрепа и от Гърция. От своя страна премиерът Бойко Борисов припомни, че западната съседка се е преборила с тежка политическа криза. "Жизненоважна е и инфраструктураната свръзаност Скопие-София, това ще отвори Македония и във всички посоки. Ще направим възможно и с Гърция да решим всички проблеми, защото дестабилизацията на Македония означава дестабилизация и на нашите граници. Ние сме за единна Македония", коментира министър-председателят.

Той използва поговорката "Помогни си сам, за да ти помогне и Господ", за да изрази готовността на Македония да бъде член на ЕС и НАТО. Борисов каза, че Македония трябва да положи усилия, защото Балканите са на фокус в Европа. Борисов не пропусна да спомене, че България и Македония не бива да се разделят по исторически принцип. По думите му трябва да вземем пример от други държави, които са разделени, но заедно честват общите си герои. Затова и Борисов предложил, извън протокола, да посети със Заев паметника на цар Самуил и да положат цветя. Двете държави ще работят и по договора за добросъседство. Документът трябва да бъде финализиран в края на годината.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6461 |19.06.2017 Зоран Заев се среща утре с Борисов и Радев . 0| 6226 |19.06.2017 Московски: Чакаме 224 млн. лв. безлихвен заем за БДЖ . 0| 4252 |01.06.2017 Борисов към Заев: Тази стъпка ще ви даде европейска перспектива . 0| 4567 |17.05.2017 Зоран Заев получава мандат за съставяне на кабинет на Македония

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads